Az Antarktiszon váratlanul eltűnt egy tó: még sosem dokumentáltak hasonló jelenséget
A Balaton víztömegének harmada tűnt el teljesen váratlanul.

antarktisz-tó2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Antarktisz különleges világ, hiszen zord körülményei miatt sok olyan dolog van, amit még nem, vagy csak nagyon hiányosan tudunk róla. A kutatók próbálják folyamatosan figyelni a változásait, nemrég pedig egy megdöbbentő felfedezést jelentettek be.

Nagyjából félúton Dél-Afrika és Ausztrália között, az Antarktisz területén található az Amery-jégself, ami egy olyan jeges terület, ami alatt nincs szárazföld, vagy a tengerfenékig be van fagyva, vagy víz található alatta. Itt bukkantak rá a kutatók arra a tóra, ami aztán a meglepetést is okozta.

Váratlanul eltűnt az egész tó

A San Diego-i Egyetem tudósai műholdak segítségével bukkantak a tóra még 2019 áprilisában, amikor pedig ismét a területet pásztázták júniusban, megdöbbenve látták, hogy csak az üres tó medre látszik a felvételeken. A modern kutatási módszereknek hála megállapították, hogy a jelenségnek valószínűleg egy domborzati változás az oka, a felszínt borító jégréteg 80 méterrel mélyebbre került, míg a tó egész környéke nagyjából 36 méternyit megemelkedett. Bár a felfedezés már kétéves, a kutatók még csak most közölték az eredményeiket.

antarktisz-tó1
Fotó: San Diego-i Egyetem

A változások hatására az olvadékvízből álló tó súlya is megnőtt, ami megrepesztette a körülbelül 1400 méter vastag jégréteget, a repedésen át pedig belefolyt a víz a tengerbe. A 600-750 köbméternyi víztömeg nagyjából a Balaton harmadának felel meg, és bár a tudósok már láttak hasonló jelenséget, ilyen méretűt még korábban soha nem dokumentáltak. Azóta a tó újra kezd megtelni olvadékvízzel, már három méter mély és húszméteres átmérőjű.

Lenyűgöző színekben pompázó jéghegyek a sarkvidéken: hogy lehet, hogy nem fehérek?

Bár a legtöbb ember azt hinné, csak fehér jéghegyek vannak, a természet ennél sokkal játékosabb.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük