Lenyűgöző színekben pompázó jéghegyek a sarkvidéken: hogy lehet, hogy nem fehérek?
Bár a legtöbb ember azt hinné, csak fehér jéghegyek vannak, a természet ennél sokkal játékosabb.

GettyImages-713770975
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha azt halljuk, jéghegy, egy hatalmas, csúcsos formájú, fehér óriás jut eszünkbe, melyből - bár sajnos egyre olvadnak - megannyi úszkál a sarkvidéki vizekben.

A jéghegyek voltaképpen a rájuk hullott hó miatt tűnnek fehérnek, valójában a hótakaró alatt egyik sem az. Akinek van szerencséje ellátogatni az Antarktiszra, az saját szemével is láthatja, hogy a hegyek valójában kékek, zöldek, feketék, de csíkosak, sőt szivárványt idézőek is vannak. Változatos árnyalataikat a fizika játékának köszönhetik. Színük legfőképp attól függ, hogy a jég hogyan lép interakcióba a fénnyel. A jéghegyek színe alapvetően kék, mivel a tiszta jég hatékonyabban nyeli el a hosszabb hullámhosszú látható fényt, azaz a vöröset és a sárgát, mint a rövideket, az indigót és a zöldet. Mivel a kéket és a zöldet a jég nem tudja kiszűrni, a jéghegy kéknek látszik. A zöld szín a megfagyott tengervíz összetételéből eredeztethető. A fekete színű jéghegy makulátlan felületének köszönheti sötét árnyalatát, ugyanis nincs rajta olyan sérülés, amin a beérkező fény megtörhetne. A csíkos mintázat a repedések miatt alakul ki, ugyanis azok mentén más-más módon törik meg a fény. A szivárványos felületet pedig az okozza, ha egy jéghegy többször megreped, és vándorútja során más-más összetételű tengervízzel találkozik.

Képeken a színes jéghegyek

Kéktől a csíkoson át a feketéig: nézegesd meg a következő képeken, milyen különleges színűek a jéghegyek a fehér hótakaró alatt!

Ezt is szeretjük