Tizenévesek, akik egymást segítik a halálba

Bulimiásoknak hánytató tippek, anorexiásoknak a legjobb koplaló módszerek - az internet maga a paradicsom, főként a táplálkozási zavarban szenvedőknek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Az anorexia nervosa és a bulimia nervosa ma már lerágott csontnak számít, miközben tizenévesek ezrei halnak éhen önként. Ráadásul segítségük is van: azok az úgynevezett pro ana oldalak, amelyeken sorstársaiktól tanácsokat kaphatnak, hogy hogyan is koplaljanak vagy hánytassák magukat úgy, hogy minderre a lehető legkevésbé derüljön fény.

Anák és miák paradicsoma az internet

- Ha megkérdezik, hogy miért nem kérsz enni, akkor mondd azt, hogy sajnos vegetáriánus vagy, nem ehetsz húst, és akkor nem fog nekik feltűnni, hogy miért nem eszel. Én már kipróbáltam, hidd el, tökéletes! - olvasható egy amerikai pro ana oldal fórumán, ahol tizenéves lányok tucatjai segítenek egymásnak abban, hogy hogyan is tudjanak úgy nem enni, hogy az a családjuknak ne tűnjön fel. Van, aki a már említett vegetáriánus-kifogásra esküszik, mások azt ajánlják, hogy néhány, a konyhai szemetesben maradt üres ételzacskót kell a szekrénybe rejteni vagy az íróasztalra tenni ahhoz, hogy a család többi tagja lássa, szó sincs koplalásról, hiszen nasis zacskókkal van tele a lány szobája.
A pro ana oldalakon egyébként a bulimia nervosa-ban szenvedők is találnak segítséget, az anák - anorexiában szenvedők - és a miák - a bulimiások - ugyanis sorstársak.

Az étekezési zavarok két fő típusa

Anorexia nervosa

Az anorexia nervosa olyan táplálkozási zavar, amely jellemzően a 12 és 18 év közötti lányokat, ritkább esetben fiúkat érinti. Kialakulásában alapvetően pszichés és érzelmi, valamint biológiai tényezők játszanak szerepet. Az anorexiában szenvedők annak ellenére nem esznek, hogy kívánják az ételt. Az elhízástól való félelmük olyan nagy, hogy képesek akár egyetlen almát fogyasztani egész nap, súlyosabb esetben pedig csupán vízen élni, miközben folyamatosan elégedetlenül szemlélik önmagukat.Másokat reálisan meg tudnak ítélni, a saját önképük azonban olyannyira eltorzul, hogy képesek akár halálra éheztetni önmagukat.

Bulimia nervosa

A bulimia nervosa kialakulásában szintén a már említett tényezők játszanak szerepet, ez a betegség azonban inkább a 17 és 25 év közötti fiatalokat érinti. A bulimiában szenvedők az anorexiásoktól eltérően esznek, ám az ételt rendszerint igyekeznek minél előbb eltávolítani a szervezetükből, így a rendszeres falásrohamokat rövid időn belül hashajtók szedésével vagy önhánytatással igyezeknek ellensúlyozni.

Minden egy helyen

Az anorexiás és bulimiás fiatalok által naponta látogatott oldalak 2001 és 2003 között indultak és terjedtek el világszerte azzal a céllal, hogy a fogyni vágyók számára legyen egy hely, ahol egymást támogathatják a minél gyorsabb és minél látványosabb fogyásban. A házi praktikák megosztása mellett bátorítják is egymást, sőt gyakran kizárólag ezt a virtuális világot képesek elfogadni. Felhasználóik többsége ugyanis nem tekinti magát betegnek: az anorexiát egyfajta életformaként élik meg, amelynek célja a példaképekre, a szintén betegesen sovány és táplálkozási zavarral küzdő sztárokra való hasonlítás. A pro ana site-ok többségén nem véletlenül találkozni Thinspiration elnevezésű galériákkal közismert és igen sovány sztárokról készült képekkel: a saját testüket elfogadni képtelen tinik számára ugyanis ők a követendő példák, rájuk kell hasonlítani, történjen az bármilyen áron.

Jó, ha tudod!
A pro ana oldalak többségét már sikerült megszüntetni, az Egyesült Államokban azonban még mindig számos hasonló működik. Felismerésük nem mindig könnyű, hiszen nagy részük anorexiaellenesnek hirdeti magát, miközben olyan fogyókúrás tippeket és diétákat tartalmaz, és olyan fórumot tart fenn, amelyek a drasztikus fogyásra sarkallják a látogatókat.

Márpedig ára van!

Az eltorzult önképpel rendelkező fiatalok sajnos egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen következményei is lehetnek az életformájuknak, sőt sokan fel sem fogják az intő jeleket, pedig az önsanyargató életmód olyannyira képes legyengíteni a szervezetet, hogy az akár végzetes is lehet. Mindezek ellenére több olyan bejegyzéssel is találkozni a pro ana oldalakon, amelyben büszkén számolnak be egyesek arról, hogy túl vannak az első kórházi kezelésükön, vagy már táplálták őket infúzión keresztül. Ha ugyanis nem derül fény időben a betegségre, a gyógyítás sokkal nehezebb és körülményesebb: hosszú időbe telik ismét rendbe hozni a legyengült immunrendszert, normálisan működővé tenni a gyomrot és a szervezet többi részét, ráadásul mindez nem is minden esetben hatásos. A betegeknek csak csekély hányada képes teljesen meggyógyulni, sokan újra és újra visszaesnek, ebben pedig a pro ana oldalaknak és a hasonló helyzetben lévő felhasználóiknak van a legnagyobb szerepe.

Figyelj a jelekre!
Bár az anorexiában és a bulimiában szenvedők mindent megtesznek azért, hogy betegségükre ne derüljön fény, vannak jelek, amelyekre nem árt odafigyelni. Az idejében felismert betegség pedig - orvosi segítséggel - kezelhető és gyógyítható!

Jelek, amelyek az anorexiára utalhatnak:
 • az adott életkorban elvártnál legalább 15%-kal kevesebb súly,
 • elhízástól való félelem - soványság esetén is,
 • a menstruáció elmaradása,
 • erőtlenség, fáradékonyság,
 • szürkés, száraz bőr,
 • gyakori hajhullás,
 • emésztési és szívrimuszavarok,
 • alacsony vérnyomás.
Jelek, amelyek a bulimiára utalhatnak:
 • kontroll nélküli visszatérő falásrohamok,
 • a testsúly miatti folytonos aggodalmaskodás,
 • önhánytatás,
 • hashajtók és vízhajtók használata,
 • túlzott mértékű, önkínzó jellegű testmozgás.
Ezt is szeretjük