Így előzhető meg az Alzheimer-kór: meglepő eredménnyel zárult a friss kutatás

Egy friss kutatás szerint az Alzheimer-kór kockázata jelentősen csökkenthető.

Így előzhető meg az Alzheimer-kór
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kórban szenvedők száma óriási ütemben növekedik, a világon jelenleg körülbelül 50 millió embert érint a betegség, de a szakértők szerint 2050-re akár meg is háromszorozódhat az esetek száma, derül ki az Index cikkéből.

Magyarországon nagyjából 250 ezer ember él demenciával. Egy friss kutatás szerint a betegség kockázata jelentősen csökkenthető.

Így előzhető meg az Alzheimer-kór

Bár a Nemzetközi Alzheimer Társaság szerint a kognitív hanyatlás általában idősebb korban fordul elő, több tanulmány is bizonyítja, hogy az addigi életmód és szokások nagyban befolyásolják a betegség kialakulásának kockázatát, derül ki a cikkből. 

A friss tanulmányt a JAMA Neurology orvosi szaklapban publikálták. A kutatásból kiderül, hogy a rendszeres séta nagyon sokat segít a megelőzésben. Ausztrál és Dán tudósok 78 430 brit állampolgárt vizsgáltak meg, akiknek 61 év volt az átlagéletkora, és sem demenciában, sem szívbetegségben nem szenvedtek.

Az alanyoknak egy lépésszemlálót kellett viselnie a hét minden napján, amellyel a tudósok nyomon követték az aktivitásukat. A kutatók a felmérés során nagyon sok különböző faktort figyelembe vettek, például a résztvevők nemét, életkorát, rasszát, társadalmi és gazdasági helyzetét, dohányzási szokásait és étrendjét is. A hétéves megfigyelés során kiderült, hogy a megfigyeltek körülbelül egy százalékánál, azaz 886 embernél alakult ki később demencia, írják.

GettyImages-840306610
Fotó: Branimir76 / Getty Images Hungary

A kutatás során megállapították, hogy nemcsak a lépések száma, hanem a sebességük is befolyásolta a későbbi demencia kialakulását. Azoknál az alanyoknál akik naponta 9800 lépést, azaz körülbelül 8 kilométert tettek meg, 50 százalékkal kevesebb eséllyel jelentkezett később a kognitív hanyatlás, de azoknál is 25 százalékkal csökkent a betegségre való hajlam akik csak 3826 lépést, azaz 3 kilométert tettek meg naponta. A gyaloglás legoptimálisabb tempója a 3 kilométer/órás séta volt. 

A brit Alzheimer’s Society több tucat tudományos publikáció összevetésén alapuló kutatása alapján a rendszeres testmozgás még az olyan jelentős tényezőknél is fontosabb a betegség elkerülésében, mint az egészséges táplálkozás, a dohányzás mellőzése, a mértékletes alkoholfogyasztás vagy a normál testsúly fenntartása, írja az Index.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A tudósok arra jutottak, hogy akár napi tíz perc mozgás is nagyon sokat segíthet a szervezet és az agy öregedésének késleltetéséért, de hangsúlyozták, hogy még további vizsgálatok szükségesek az agy és a mozgás kapcsolatának feltárásához.  

Az étrend szintén nagyon fontos szempont az Alzheimer-kór megelőzésében. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének vizsgálata szerint a zöldségekben, leveles zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olívaolajban, baromfihúsban gazdag és vörös húsokban, cukrokban, vajban és zsíros sajtokban szegény étrend a legmegfelelőbb az agy kognitív funkcióinak megőrzéséhez.  

Több kutatás alátámasztja azt is, hogy a feldolgozott szénhidrátok gyakori fogyasztása növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. 

Demenciát jelezhetnek a rémálmok: megdöbbentő összefüggést találtak a kutatók

A tanulmány szerint azoknak az embereknek jóval több esélye van a demenciára, akiknek legalább heti egy rémálma van.

Demenciát jelezhetnek a rémálmok: megdöbbentő összefüggést találtak a kutatók

A tanulmány szerint azoknak az embereknek jóval több esélye van a demenciára, akiknek legalább heti egy rémálma van.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük