Már 30 évesen is jelentkezhet az Alzheimer-kór: ezek a mindennapos dolgok utalhatnak rá

A fiatalon jelentkező Alzheimer-kór tüneteit gyakran a kimerültség és a stressz számlájára írják.

Alzheimer-kór fiatalon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kórról és a demenciáról általánosságban véve is szokás azt gondolni, hogy az időseket érintő betegségek. A valóság azonban az, hogy bár ritkábban fordul elő, a kórképnek létezik fiatalkori változata, amelynek kezdeti tünetei már harmincéves kor környékén jelentkezhetnek.

Bár a betegség nem gyógyítható, korai felismerése kulcsfontosságú, hiszen az időben elkezdett, célzott kezelés javíthatja az életminőséget, és segíthet az állapotromlás lassításában. Azért is lényeges, mert a családtagok felkészülését, a helyzettel való megbirkózását támogatja. Az első lépés a figyelmeztető jelek felismerése. 

Alzheimer-kór jelei fiatalon

A fokozatos állapotromlással, az agysejtek pusztulásával és az agy zsugorodásával járó idegrendszeri megbetegedés, az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. Az Alzheimer-kór korai változata becslések szerint a betegek 5-6%-át érinti, ilyenkor az első tünetek 65 éves kor előtt, jellemzően 30 és 60 éves kor között jelentkeznek. 

A kórkép pontos okai nem tisztázottak, a szakértők nem tudják, hogy miért alakul ki egyeseknél a megszokottnál jóval korábban. A betegség kockázatát növelheti, ha van a családban diagnosztizált eset. Bizonyos érintetteknél génmutációra is fény derül, de korántsem mindenkinél. A tünetek az idősebb kori Alzheimer-kór jeleihez hasonlóak, lényeges különbség viszont, hogy fiatalon kevésbé veszik komolyan őket. Kezdetben egyebek mellett a következőket tapasztalhatja a beteg és a környezete:

  • az érintett elfelejt fontos dolgokat, újonnan szerzett információkat, dátumokat,
  • újra és újra rákérdez ugyanarra az információra,
  • alapvető feladatok megoldása, például egy recept követése vagy a számlák észben tartása is nehezére esik,
  • problémái akadnak a dátummal,
  • nehezen csatlakozik be a társalgásba, nem találja a megfelelő szavakat,
  • különböző látászavarokat tapasztal, gondjai vannak a mélységérzékeléssel,
  • elrak dolgokat, amiket később nem talál meg,
  • változás áll be a hangulatában és a személyiségében, kerüli a szociális szituációkat.

Az idő előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, a memóriazavar és a személyiségváltozás is egyre nagyobb méreteket ölt. A beteg mind nehezebben jön ki a közvetlen környezetével. A helyzet a családtagokat, barátokat is megviseli. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Egészséges életmódra kell törekedni

Az Alzheimer-kór korai formájának diagnózisa nem kis kihívást jelenthet, a figyelmeztető jelek gyakran félrevezetik a szakembereket. A tüneteket gyakran más kórképek, például a depresszió vagy egyszerűen a kimerültség és a krónikus stressz számlájára írják. 

Miután a betegség megállapítást nyert, szükség lehet gyógyszeres terápiára, de az egészséges életmódra törekvés is nagyon fontos. Ide tartozik a megfelelően összeállított, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a stresszcsökkentést célzó relaxációs technikák elsajátítása is segíthet az életminőség fenntartásában, a betegség progressziójának lassításában. 

A nép, ahol ismeretlen a demencia

Akadnak azonban a földön olyan népek, törzsek, amelyekben szinte ismeretlen fogalom a demencia, vagy legalábbis rendkívül ritka. Egy tanulmány az amazóniai esőerdőkben lakó bolíviai őslakosok életmódját vizsgálta meg, mivel körükben rendkívül alacsony, mindössze 1% körüli a szellemi leépüléssel járó kórkép aránya a 65 év felettiek körében - szemben az egyesült államokbeli 11%-kal. Mit csinálnak jobban?

A nép, ahol ismeretlen a demencia: mit csinálnak másképp az amazóniai őslakosok, és mit tanulj el tőlük?

A bolíviai őslakosok körében ritka a szellemi leépülés, ezért megértésük segíthet a megelőzésben is.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük