Már 30 évesen is jelentkezhet az Alzheimer-kór: ezek a mindennapos dolgok utalhatnak rá

A fiatalon jelentkező Alzheimer-kór tüneteit gyakran a kimerültség és a stressz számlájára írják.

memóriazavar
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kórról és a demenciáról általánosságban véve is szokás azt gondolni, hogy az időseket érintő betegségek. A valóság azonban az, hogy bár ritkábban fordul elő, a kórképnek létezik fiatalkori változata, amelynek kezdeti tünetei már harmincéves kor környékén jelentkezhetnek.

Bár a betegség nem gyógyítható, korai felismerése kulcsfontosságú, hiszen az időben elkezdett, célzott kezelés javíthatja az életminőséget, és segíthet az állapotromlás lassításában. Azért is lényeges, mert a családtagok felkészülését, a helyzettel való megbirkózását támogatja. Az első lépés a figyelmeztető jelek felismerése. 

Alzheimer-kór jelei fiatalon

A fokozatos állapotromlással, az agysejtek pusztulásával és az agy zsugorodásával járó idegrendszeri megbetegedés, az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. Az Alzheimer-kór korai változata becslések szerint a betegek 5-6%-át érinti, ilyenkor az első tünetek 65 éves kor előtt, jellemzően 30 és 60 éves kor között jelentkeznek. 

A kórkép pontos okai nem tisztázottak, a szakértők nem tudják, hogy miért alakul ki egyeseknél a megszokottnál jóval korábban. A betegség kockázatát növelheti, ha van a családban diagnosztizált eset. Bizonyos érintetteknél génmutációra is fény derül, de korántsem mindenkinél. A tünetek az idősebb kori Alzheimer-kór jeleihez hasonlóak, lényeges különbség viszont, hogy fiatalon kevésbé veszik komolyan őket. Kezdetben egyebek mellett a következőket tapasztalhatja a beteg és a környezete:

  • az érintett elfelejt fontos dolgokat, újonnan szerzett információkat, dátumokat,
  • újra és újra rákérdez ugyanarra az információra,
  • alapvető feladatok megoldása, például egy recept követése vagy a számlák észben tartása is nehezére esik,
  • problémái akadnak a dátummal,
  • nehezen csatlakozik be a társalgásba, nem találja a megfelelő szavakat,
  • különböző látászavarokat tapasztal, gondjai vannak a mélységérzékeléssel,
  • elrak dolgokat, amiket később nem talál meg,
  • változás áll be a hangulatában és a személyiségében, kerüli a szociális szituációkat.

Az idő előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, a memóriazavar és a személyiségváltozás is egyre nagyobb méreteket ölt. A beteg mind nehezebben jön ki a közvetlen környezetével. A helyzet a családtagokat, barátokat is megviseli. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egészséges életmódra kell törekedni

Az Alzheimer-kór korai formájának diagnózisa nem kis kihívást jelenthet, a figyelmeztető jelek gyakran félrevezetik a szakembereket. A tüneteket gyakran más kórképek, például a depresszió vagy egyszerűen a kimerültség és a krónikus stressz számlájára írják. 

Miután a betegség megállapítást nyert, szükség lehet gyógyszeres terápiára, de az egészséges életmódra törekvés is nagyon fontos. Ide tartozik a megfelelően összeállított, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a stresszcsökkentést célzó relaxációs technikák elsajátítása is segíthet az életminőség fenntartásában, a betegség progressziójának lassításában. 

A nép, ahol ismeretlen a demencia

Akadnak azonban a földön olyan népek, törzsek, amelyekben szinte ismeretlen fogalom a demencia, vagy legalábbis rendkívül ritka. Egy tanulmány az amazóniai esőerdőkben lakó bolíviai őslakosok életmódját vizsgálta meg, mivel körükben rendkívül alacsony, mindössze 1% körüli a szellemi leépüléssel járó kórkép aránya a 65 év felettiek körében - szemben az egyesült államokbeli 11%-kal. Mit csinálnak jobban?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük