Lélegzetelállító videó mutatja meg, hogyan alszanak a bálnák: ilyen furcsa pózt vesznek fel

A legtöbb ember számára rejtély, hogy a tüdővel rendelkező bálnák hogyan képesek a víz alatt élni.

GettyImages-521454466
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember számára rejtély, hogy a tüdővel rendelkező bálnák hogyan képesek a víz alatt élni.

Egy videó megválaszol néhány fontos kérdést a bálnák életmódjával kapcsolatban, például azt is, hogy hogyan nem fulladnak meg álmukban. 

Alvó bálnák

Az emberekkel ellentétben a bálnáknak nem önkéntelen a légzésük, azaz minden egyes lélegzetvételt tudatosan kell megtenniük, még alvás közben is, írja a 24.hu az IFLScience cikke alapján.

Emiatt alakult ki náluk a váltott agyféltekéjű alvás, mely során egyszerre csak egy agyféltekéjük merül álomba, míg a másik aktív marad. E különös működésnek köszönhetően nem áll le a légzésük, sőt az egyik szemüket nyitva is tartják, hogy el tudják kerülni a ragadozókat. 

Bár a legtöbb bálna vízszintesen alszik, közel a vízfelszínhez, egyes bálnafajok, mint például az ámbárscet, képesek egy különlegesen mély alvásra. Ilyenkor függőleges pozícióban vannak, közvetlenül a víz felszíne alatt, és akár 10-15 percig is mélyalvásban tudnak lenni, melynek során egyáltalán nem mozognak, és nem is vesznek levegőt. 

A hosszúszárnyú bálnák szintén képesek hasonló mélyalvásba kerülni, ők akár 30 percet is el tudnak tölteni ebben az állapotban. 

Ez a bálna akár fél évig is bírja élelem nélkül: 8 különös vízi emlős, amiről ritkán esik szó

A csodálatos vízi emlősökről rengeteg olyan információ van, amiről csak kevesen tudnak, érdemes velük közelebbről is megismerkedni.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük