Egyre több óriási tetem sodródik a partra, nem értik az okát: pusztulnak a veszélyeztetett faj egyedei

Nem értik az okát a tudósok sem, hogy miért sodródik egyre több ilyen állat teteme a partra.

GettyImages-1392548391
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb bálnatetemet találtak az Egyesült Államok keleti partvidékén, egy héten belül már a másodikat.

Egy kifejlett nősténybálna tetemét vetette partra az óceán New Yorknál ütközésre utaló sérülésekkel, a tengeri emlőst a Queens partszakaszán találták meg.

Bálnatetemek Amerikánál

A 7,5 méteres, 7 tonna körüli súlyú csukabálna sérülései - törések és vágásos sebek - arra utalnak, hogy hajóval ütközött össze - közölte az Atlanti Tengermegőrzési Társaság (Atlantic Marine Conservation Society).

GettyImages-1459719475

A tengeri emlősök védelmével foglalkozó civil szervezet adatai szerint december óta ez már az ötödik bálnatetem, amit New Yorknál találtak, a New Jersey-partszakasszal kibővített térségben pedig már a tizenkettedik. December 1-je óta az Egyesült Államok teljes keleti partvidékén összesen huszonhárom állatot vetett partra az óceán.

Legutóbb New Jersey partján egy csaknem 11 méteres púpos bálnát, más néven hosszúszárnyú bálnát találtak. A csaknem 15 tonna súlyú fiatal nősténybálna hajóval ütközött - állapította meg a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanographic and Athmospheric Administration). A vizsgálat eredményéből ugyanakkor nem derült ki, hogy az állat élt-e még, amikor vízi járműnek ütközött, vagy már a tetemét ütötte el egy hajó.

A hosszúszárnyú bálnát az Egyesült Államokban veszélyeztetett fajként tartják nyilván, amelynek példányai előszeretettel táplálkoznak az Egyesült Államok keleti partjához közeli, táplálékban gazdag vizekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elmúlt években megnőtt az Egyesült Államok keleti partján talált bálnatetemek száma. Az óceánkutatási hivatal 2016 óta vizsgálja a jelenség okait. A szervezet decemberben tartott tájékoztatót az eddigi eredményekről, kizárva, hogy összefüggés lenne a bálnákat ért balesetek és a part közelébe telepített szélerőművek egyre nagyobb száma között.

A Florida és Maine állam közötti partvidéken 2016 óta 178 bálnatetemet találtak, ezek felén sikerült boncolást elvégezni, és ezek 40 százaléka mutatta emberi behatás nyomait, azaz hajóval vagy halászeszközzel találkozást - áll a hivatalos jelentésben.

Elképesztően közel merészkedett a csónakhoz a kíváncsi bálna

A bálnát nagyon sokáig senki nem vette észre, pedig jóformán már hozzáért a csónakhoz is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, a képek illusztrációk.)

Ezt is szeretjük