Egyre több óriási tetem sodródik a partra, nem értik az okát: pusztulnak a veszélyeztetett faj egyedei

Nem értik az okát a tudósok sem, hogy miért sodródik egyre több ilyen állat teteme a partra.

Bálnatetemek Amerikánál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Újabb bálnatetemet találtak az Egyesült Államok keleti partvidékén, egy héten belül már a másodikat.

Egy kifejlett nősténybálna tetemét vetette partra az óceán New Yorknál ütközésre utaló sérülésekkel, a tengeri emlőst a Queens partszakaszán találták meg.

Bálnatetemek Amerikánál

A 7,5 méteres, 7 tonna körüli súlyú csukabálna sérülései - törések és vágásos sebek - arra utalnak, hogy hajóval ütközött össze - közölte az Atlanti Tengermegőrzési Társaság (Atlantic Marine Conservation Society).

GettyImages-1459719475

A tengeri emlősök védelmével foglalkozó civil szervezet adatai szerint december óta ez már az ötödik bálnatetem, amit New Yorknál találtak, a New Jersey-partszakasszal kibővített térségben pedig már a tizenkettedik. December 1-je óta az Egyesült Államok teljes keleti partvidékén összesen huszonhárom állatot vetett partra az óceán.

Legutóbb New Jersey partján egy csaknem 11 méteres púpos bálnát, más néven hosszúszárnyú bálnát találtak. A csaknem 15 tonna súlyú fiatal nősténybálna hajóval ütközött - állapította meg a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanographic and Athmospheric Administration). A vizsgálat eredményéből ugyanakkor nem derült ki, hogy az állat élt-e még, amikor vízi járműnek ütközött, vagy már a tetemét ütötte el egy hajó.

A hosszúszárnyú bálnát az Egyesült Államokban veszélyeztetett fajként tartják nyilván, amelynek példányai előszeretettel táplálkoznak az Egyesült Államok keleti partjához közeli, táplálékban gazdag vizekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az elmúlt években megnőtt az Egyesült Államok keleti partján talált bálnatetemek száma. Az óceánkutatási hivatal 2016 óta vizsgálja a jelenség okait. A szervezet decemberben tartott tájékoztatót az eddigi eredményekről, kizárva, hogy összefüggés lenne a bálnákat ért balesetek és a part közelébe telepített szélerőművek egyre nagyobb száma között.

A Florida és Maine állam közötti partvidéken 2016 óta 178 bálnatetemet találtak, ezek felén sikerült boncolást elvégezni, és ezek 40 százaléka mutatta emberi behatás nyomait, azaz hajóval vagy halászeszközzel találkozást - áll a hivatalos jelentésben.

Elképesztően közel merészkedett a csónakhoz a kíváncsi bálna

A bálnát nagyon sokáig senki nem vette észre, pedig jóformán már hozzáért a csónakhoz is.

Elképesztően közel merészkedett a csónakhoz a kíváncsi bálna: csodás képek születtek a találkozásról

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, a képek illusztrációk.)

Ezt is szeretjük