Azt hiszed, átmelegít, pedig veszélyes: ezért rizikós hidegben alkoholt inni

Bár sokan folyékony kabátnak hívják, mégsem ajánlott a hidegben alkoholt fogyasztani.

forralt-borok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha fogyasztottál már 0°C körüli hőmérsékletben egy pohárka pálinkát vagy egy csésze rumos teát, ismered azt a jóleső érzést, amikor a melegség - dacára a kinti fagynak - hirtelen elárasztja a testedet.

Ilyenkor szokták mondani, hogy átmelegít az alkohol. Ám az érzet becsapós, sőt hosszabb kint töltött idő alatt veszélyessé is válhat.

Ezért rizikós hidegben alkoholt inni

Normál esetben a kinti hideg hatására a szervezet a perifériáról a létfontosságú belső szervekhez küldi a vért, ezzel garantálva azok megfelelő tápanyagellátását. Ennek eredményeképpen a bőrhöz kevesebb vér jut, a hámszövet erei összehúzódnak, csökken a hőleadás, fázni kezdünk. Alkoholfogyasztás hatására éppen ellenkező irányú folyamat játszódik le.

Bár az alkohol rövid ideig tartó melegségérzetet ad, de ezt úgy éri el, hogy a belső szervektől a bőr felé áramoltatja a vért. A bőrhöz közeli, perifériás véredények ilyenkor kitágulnak, míg a hámszövettől távoliak egyre szűkülnek, kevesebb vér áramlását teszik lehetővé.

Az alkohol tehát a maghőmérséklettől vonja el a hőt, így a létfontosságú szervek védelme hiányt szenved. Mindezzel egy időben a hideg elleni védekező mechanizmusok - például didergés - kikapcsol, ami hosszabb távon tovább növeli a kihűlés kockázatát. Ha a test maghőmérséklete 35°C alá csökken, az életfolyamatok lelassulnak, a só-víz háztartás felborulása szívritmuszavarokhoz vezethet, azonnali kórházi kezelés szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

A föld leghidegebb települései

A világ következő pontjain különösen vigyázni kell az alkoholfogyasztással. A Szibériai Jakutföldön található Ojmjakon -67,7°C-ot is mértek már.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük