Min múlik igazából, hogy másnapos leszel-e, ha iszol? Sörre bor, bármikor?

Még a karácsonyi dínomdánom közepette is érdemes ügyelni a mértékletességre.

masnapos 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Sörre bor, bármikor, borra sör, meggyötör. Ezt a nézetet valamilyen oknál fogva máig sokan osztják, és úgy tartják, gyorsabb lerészegedés és súlyosabb macskajaj lesz a vége, ha nem megfelelő sorrendben keverik az alkoholfajtákat. 

Szabad értelmezésben pedig az állítás, mondhatni, zöld utat ad a szüntelen iszogatásnak, csupán mindenképp sörrel kell kezdeni. Különösen igaz ez karácsony környékén, amikor amúgy is gyorsabban megszalad az ember keze. Német kutatók azonban mostanra bebizonyították, másnaposság szempontjából édesmindegy, mit vagy milyen sorrendben iszunk, a lényeg ugyanaz: a szervezet nincs acélból.

A túl sok alkohol mindenképp másnapossághoz vezet

Jöran Köchling, a német Witten/Herdecke Egyetem munkatársa kollégáival kilenc önkéntest vizsgált, akiket három csoportba osztottak: az elsőben 1,5 liter sört, majd négy nagy pohár bort, a másodikban ugyanennyi mennyiséget fordított sorrendben, míg a harmadikban a résztvevők csak sört vagy bort ittak. 

A kísérlet során arra kérték az alanyokat, hogy egy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékeljék előbb ittasságukat, majd a másnaposságukat olyan tényezők alapján, mint a fejfájás, álmosság, hányinger vagy szapora pulzusszám. Kai Hensel, a csapat munkatársa szerint, bár jelenleg nincs 100%-os módszer a másnaposság mérésére, az általuk használt technika kellően megbízható.

Talán nem meglepő, de az eredmények egyértelműen bebizonyították: nincs számottevő eltérés a csoportok között. Köchling szerint a képlet borzasztóan egyszerű, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás minden bizonnyal másnapossághoz vezet. 

Honnan ered a sörre bor, borra sör kifejezés?

Kevésbé köztudott, de a mondásnak létezik egy angolszász verziója, ami így hangzik: Beer before liquor, you've never been sicker. Liquor before beer, you're in the clear. Magyarán, a sörre fogyasztott tömény rosszabb, mint fordítva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy 2007-es kutatás szerint ez a verzió közelebb áll a valósághoz, a kutatók szerint ugyanis könnyebb elveszteni a kontrollt, ha már bizonyos ittassági szint felett vált valaki erősebb szeszekre, méghozzá a sör ellazító hatása miatt. Viszont a töményre fogyasztott sörtől kevésbé jellemző a macskajaj, mert töményre eleve nem kíván annyi sört az ember.

A valóság ezzel szemben az, hogy az ittasság fokát egy dolog befolyásolja: a véralkoholszint. Ez pedig a máj alkoholbontó képességétől, a testtömegtől és az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ. Ha kíváncsi vagy, itt kiszámolhatod a véralkoholszinted bizonyos mennyiségű elfogyasztott alkohol után. A kulcsszó pedig az ünnepek alatt is legyen a mértékletesség.

Tíz ember, aki most jött rá, hogy egy szörnyeteggel él egy fedél alatt

Együtt élni valakivel sosem könnyű, legyen szó a családunkról, szerelmünkről vagy a lakótársunkról. Mindkét oldalról nagyfokú toleranciára van szükség, valamint arra, hogy tiszteletben tartsuk a másik személyes terét, szokásait. Vannak határok, és a dolog csak akkor működik jól, ha valóban mindkét fél tekintettel van a másikra.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük