Veszélyes, egzotikus ragadozót fogtak ki egy magyar patakból: így kerülhetett oda

Az állat Észak-Amerikában őshonos.

GettyImages-1487116019
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kifejlett aligátorteknőst fogtak ki a Morgó-patak dunai torkolata előtt, a 12-es út hídja alatt, számolt be a királyréti Hiúz Ház blogja.

Az állat Észak-Amerikában őshonos, az elmúlt időszakban azonban egyre több egyedet fedeztek fel a magyarországi vizekben.

Aligátorteknős a Morgó-patakban

Az aligátorteknősök a blog szerint a 80-as években jelentek meg a hazai állatkereskedések kínálatában. 2015-ben a teknősöket a magyarországi  állatvilágra ökológiai szempontból veszélyes fajnak minősítették, és betiltották az otthoni tartásukat. Sok akkori tulajdonos úgy döntött, hogy az ország természetes vizeibe engedi a házikedvencüket ahelyett, hogy állatkerteknek adták volna őket. 

Azt a szakértők sem tudják megmondani, hogy hány szabadon élő aligátorteknős lapulhat a magyarországi tavak és folyók partján, de az elmúlt években több kifejlett példányt is befogtak közülük. 

GettyImages-174522307
Fotó: Mark Newman / Getty Images Hungary

Mivel az aligátorteknősök nagyon óvatos, rejtőzködő életmódot folytatnak, nagyon nehéz őket észrevenni. A példányok a vízben nem agresszívak, de a szárazföldön sarokba szorítva nagyot tudnak harapni.

Az aligátorteknősök veszélyesek lehetnek a hazai vízi élővilágra, mert könnyedén felfalják a halakat és vízirovarokat, akár madarakat is. Áldozataikat horgas csőrkávájukkal ragadják meg, és a karmokban végződő erős lábaikkal széttépik őket.

A Morgóból kifogott, 40 centiméteres páncélhosszú példányt a szakemberek a Fővárosi Állatkertbe szállították.

Ritkán látni ennyire szép képeket az óceánokról: ezek lettek idén a legjobb fotók

Gyönyörű és egyben elgondolkoztató képek készültek az óceánok világáról.

A képek illusztrációk, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük