Mi történik az agyban mély alvás közben? Nemcsak az számít, mennyit alszol, hanem az is, hogyan

A zavartalan, pihentető alvás a jó közérzet, a jó koncentrációs képesség és a jó egészség záloga.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alvás az agy és a szervezet pihenését szolgálja, és vitathatatlan, hogy az embernek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, jó legyen a közérzete, jól kezelje a konfliktusokat, stresszhelyzeteket, és tudjon koncentrálni.

Dan Gartenberg alvásspecialista a TED ismeretterjesztő és szórakoztató színpadán beszélt arról, mi történik az agyban mély alvás közben, és megmutatta azt a hangot, mely kutatások szerint hatékonyabbá teheti az alvást. A videón az előadás, alatta magyar fordítása található.

A mély alvásról

Fordította: Pallós Péter

Mi lenne, ha alvásunkat hatékonyabbá tehetnénk? Alváskutatóként e kérdés foglalkoztat immár tizedik éve. Miközben a villanyfény és a technológia megteremtette a 24 órás munka és termelés világát, ennek ára cirkadián ritmusunk, természetes napi periodicitásunk föladása és szervezetünk alvásigénye.

Cirkadián ritmusunk szabályozza napközbeni energiaszintünket, és csak nemrég kezdtük annyira fölborítani ezt a ritmust, hogy az már veszélybe sodorja egészséges alvásunkat és végül - életminőségünket. Emiatt kevesebbet alszunk a szükségesnél. Ma az átlag amerikai egy teljes órával kevesebbet alszik, mint az 1940-es években.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Jeleit bizonyos okból úgy hordjuk, mint a kialvatlanságért kapott Becsületrend-jelvényt. Ez így együtt egészségi válsághoz vezet. A legtöbben tudjuk, hogy a rossz alvás és a betegségek, például az Alzheimer-kór, a szív-érrendszeri bajok, az agyi érkatasztrófa és a cukorbaj összefüggnek. A kezeletlen alvászavar, például az alvás közbeni légzéskimaradás sok betegség okozója lehet.

De tudják-e, hogy mentális állapotukra miként hat az alvás? A rossz alvás miatt kockázatos, elhamarkodott döntéseket hozunk, és aláássa beleérző képességünket. Az alvásmegvonás érzékenyebbé tesz önnön fájdalmunk iránt, és nem meglepő, hogy nehezen viselünk el másokat, és nehéz is jónak és egészségesnek lennünk, ha alváshiánnyal küzdünk.

A tudósok most kezdik megérteni, hogy egészségünkre és közérzetünkre nemcsak az alvás mennyisége, hanem minősége is hat. Kutatásom középpontjában az alvás sok tudós véleménye szerinti legpihentetőbb szakasza: a mély alvás áll. Tudjuk, hogy az alvásnak általában három szakasza van: a felületes alvás, a gyors szemmozgású vagy REM és a mély alvás. E szakaszokat fejbőrre, mellkasra és állra helyezett elektródákkal mérjük.

A felületes és a REM-szakaszban agyhullámaink az ébrenlétéhez hasonlók. De mély alvásban agyhullámaink nagy amplitúdójúak, és erősen különböznek az ébrenléti hullámoktól. E nagy amplitúdójú hullámokat hívjuk delta-hullámoknak. Ha nem kapjuk meg a szükséges mély alvást, az gátolja tanulási képességünket és sejtjeink, testünk regenerálódását. Mély alvásban alakítjuk át a velünk történt napi eseményeket a hosszú távú memóriánkban és személyiségünkben.

Ahogy öregszünk, nagy valószínűséggel elveszítjük regeneráló delta-hullámainkat. A mély alvás és a delta-hullámok a biológiai ifjúság egyfajta jellemzői. Természetesen több mély alvást szeretnék magamnak, és majd minden bigyót, kütyüt kipróbáltam: bolti árut és klinikai kivitelűt, ami csak létezik. Sokat tanultam, és rájöttem, hogy mint a legtöbbünknek, nekem is nyolc óra alvás kell. Még cirkadián ritmusomon is változtattam: az étkezések, a torna és a világosság idején, de nem találtam módszert a mélyebb éjszakai alvásra, míg nem találkoztam Dr. Dmitry Gerashchenkóval a Harvard orvosi karáról.

Dmitry megemlített egy szakirodalmi újdonságot: egy német labor kimutatta, hogy, ha kellő időben hangokat játszunk le alvó embereknek, akkor alvásuk mélyebbé és hatékonyabbá tehető. A labor ráadásul azt is kimutatta, hogy javítható következő napi memóriateljesítményünk a hangok révén. Dmitry és én összefogtunk, és nekiláttunk a technika létrehozásának. A Penn Állami Egyetem kutatólaborjának munkatársaival együtt kísérleteket terveztünk rendszerünk tesztelésére. Azóta támogatást kaptunk az Országos Tudományos Alaptól és az Országos Egészségügyi Intézettől a mély alvást serkentő technika fejlesztésére. Működési elve a következő. Az illető bejön a laborba, mi meg fölrakunk rá egy sor készüléket. Kettő itt van nálam; nem csilivili kinézetűek.

Amikor nyugtázzuk, hogy a mély alvás szakaszt elérte, lejátsszuk a mély alvást serkentő hangokat, melyekről kimutatták, hogy elmélyítik az alvást. Most bemutatom a hangot.

Elég fura, ugye? A hang frekvenciája megegyezik az agyhullámokéval, mikor agyunk mély álomban van. A hangminta serkenti az agyat, hogy több regeneráló delta-hullámot állítson elő. Amikor másnap a hangról kérdeztük a résztvevőket, kiderült, hogy nem voltak tudatában a lejátszott hangnak, noha agyuk több delta-hullámot állított elő. Az ábra az egyik résztvevő agyhullámait ábrázolja.

Látják az alsó részt? A nagy amplitúdójú hang frekvenciáját mutatja. Nézzük most felül az agyhullámokat! Látható az ábrából, hogy a hang hatására több regeneratív delta-hullám keletkezik. Megtudtuk, hogy pontosan lehet befolyásolni az alvást elektródák fölrakása nélkül, és az alvás elmélyíthető. Folytatjuk a helyes hangkörnyezet és alváskörnyezet fejlesztését, hogy egészségesebbé tegyük az emberek alvását. Alvásunk nem annyira regeneratív, mint lehetne, de lehet, hogy nemsokára egy kis készülékkel többet kihozhatunk alvásunkból. Köszönöm.

Forrás: www.ted.com.

Ezt is szeretjük