Hogyan lehet leszokni a sok aggódásról? A szakértő leghatásosabb tippjei
Az aggódás megszüntetése nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Mi a titka?

aggodik-fel-bizonytalan
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aggodalom kétféle formában jelentkezhet: gondolatok, valamint testérzetek formájában. Utóbbi esetben a szívdobogás, torokszorítás, izzadás jellemző. Pszichológusok már régen rájöttek, hogy sok álmatlan, aggódásra hajlamos embernél nem a testi tünetek okozzák a szorongást, hanem az aggódás körül felmerült gondolatok azok, amik nem hagyják az embert nyugodni.

- Furcsa módon az aggódásban mindig van valami jó: ez is egy módja annak, hogy kezdjünk valamit a lehetséges, vagy vélt fenyegetésekkel. Úgy érezhetjük, hogy valamit mégiscsak kezdünk a problémával, például megszállottan keressük a megoldást - vélekedik Horváth Ágnes alvástréner, mindfulnessoktató, aki a hrpwr.hu-n osztotta meg gondolatait a témában.

Az aggodalom legyőzése: a test az, ami segít

A mindfulness a testtel, a testi tünetekkel dolgozik. Ha az ember ki akarja kapcsolni az agyát, ennek legegyszerűbb módja, ha a légzését vagy a testét figyeli, pásztázza. Az aggódás testi tünetei tudnak segíteni abban, hogy az érintett kilépjen a folytonos tépelődésből.

A szorongást sok minden kiválthatja, de az biztos, hogy a gondolatok táplálják, tartják fenn, ezért fontos felismerni, hogy mikor van az, amikor valaki a szorongás miatt szorong, vagy azon morfondíroz, miért is aggódik ennyit, miért nincsenek pozitívabb gondolatai. Azaz az első lépés az önmegfigyelés. Meg kell tanulni tehát a szorongás jeleit észlelni, hogy idejében megtörhető legyen a felesleges tépelődés. Ehhez a test küld egyértelmű jeleket.

Így dolgoznak a mindfulnessben a szorongással

A mindfulnesstanfolyamon a testtel, a testi tünetekkel és az ezzel kapcsolatos gondolatok elfogadásával foglalkoznak a résztvevők. Nem agyalni: ez nagyon sok ember vágya. Úgy lehetséges nem agyalni, ha az ember megtanulja az elengedést, akár gondolatról van szó, akár testi tünetekről. Ez a képesség a mindfulness módszerével elsajátítható, fejleszthető, és az alany lazább, viccesebb, szerethetőbb ember lesz általa.

A cikk az ajánló után folytatódik

De mi is pontosan a mindfulness? A fogalom egyfajta kontrollált gondolkodást, akaratlagos gondolati fókuszváltást is jelent. A módszer nem új keletű dolog, de csak mostanában vált divatossá. Korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz a technikáról.

Fotók: Getty Images

Személyiségteszt: v álaszd ki, mi a legnagyobb félelmed!

Pszichológiai magyarázata van, hogy egyik vagy másik félelem mire utalhat, ennek felfedésére pedig alkalmas ez a képes teszt. Először nézd meg figyelmesen és nyugodtan a nyolc képet, majd válaszd ki, melyik az, ahova a legjobban irtóznál bemenni.

Ezt is szeretjük