Mi a teendő, ha módosítanád az adóbevallásodat? A NAV elárulta
A szja-bevallási tervezetek módosításának lehetőségeire hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

no-laptop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legkényelmesebben a letöltést nem igénylő webes kitöltőfelületen módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített szja-bevallási tervezet, és az előző évekre vonatkozó bevallások önellenőrzése is ezen a felületen végezhető el a leggyorsabban - hívta fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók a bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA felületen egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezek nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért - jelezte az adóhivatal.

Aki módosítani szeretné a tervezetet, az a portál keresőfunkciójának használatával tudja a legkönnyebben megtalálni a kiegészítendő tételt. A NAV példaként említette, hogy ha valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia a "bérbeadás" szót, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot - nem a bankkártyaadatokat - vagy a postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A rendelkező nyilatkozatok - önkéntes pénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítási szerződés - esetében a visszautaláshoz a pénztár, a szolgáltató, a biztosító megnevezését, adószámát és bankszámlaszámát kell feltüntetni.

Akinek van KAÜ-azonosítója - ügyfélkapu-regisztráció, elektronikus személyi igazolvány vagy telefonos azonosító -, az az eSZJA portálon letöltheti a korábbi négy évben, valamint az idén benyújtott szja-bevallását, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását. A 19SZJA és 20SZJA bevallások önellenőrzésében segít a felület önellenőrzést támogató funkciója, ami az előzménybevallás adatai és az adózó által módosított adatok alapján automatikusan kiszámolja és kitölti az önellenőrzéses mezőket - emelte ki a NAV.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes minél előbb ügyfélkaput nyitni, mert így azonnal elérhetővé válik az szja-bevallási tervezet, és a kiegészítés néhány gombnyomással kényelmesen, otthonról is elintézhető - hangsúlyozta az adóhivatal.

Fotók: Getty Images

Megkérdezték a vezetőket: így teljesítettek a magyar dolgozók a home office-ból

A veszélyhelyzet idején a cégek harmadánál teljes otthoni munkavégzésre álltak át. Íme, a tapasztalatok.

Ezt is szeretjük