Hétvégi időjárás: ennyi csapadékra számíthatunk

Az előrejelzés szerint ilyen időjárás várható pénteken és a hétvégén.

GettyImages-1026502860

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Pénteken a sok napsütés mellett ismét erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhőzet is megnövekszik időnként. Az ország nagyobb részén nem várható csapadék, de a nyugati megyékben van rá esély, hogy kevés helyen kialakuljon zápor, kis eséllyel zivatar. Az északi, északkeleti szelet napközben több helyen élénk lökések kísérik majd. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. A levegő késő estére többnyire 20 és 25 fok közé hűl le. 

Éjszaka a gomolyfelhők nagyobb része összeesik, de a fátyolfelhőzet megmarad, hajnalra a Dunántúl délnyugati része és az északi határ mentén erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Hajnaltól a délnyugati határvidéken helyenként zápor, zivatar nem zárható ki. Egy-egy élénk széllökés továbbra is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között várható, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél kicsit hűvösebb is lehet az idő.

GettyImages-1366463333
Fotó: Jamaludin Yusup / Getty Images Hungary

Szombaton délnyugaton és az északi megyékben közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, így ott kevesebb, míg máshol a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Az északi megyékben és a délnyugati határ mentén helyenként előfordulhat zivatar, máshol kicsi lesz a csapadék esélye. Az északi szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 28 és 32 fok között alakul, de a felhős délnyugati és északi határ mentén ennél hűvösebb idő valószínű.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet, de számítani lehet erősebben felhős vidékekre, időszakokra is. Szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, de maradnak száraz területek is. Az északi szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hajnali 11-20 fokról délutánra többnyire 26 és 31 fok közé melegszik majd fel a levegő, de a tartósabban felhős, csapadékos tájakon ennél hűvösebb idő valószínű.

Szomorú látvány az űrből Magyarország: ekkora a különbség tavalyhoz képest

Az Időkép két Magyarországot ábrázoló műholdképet osztott meg tegnapi bejegyzésében. Az egyik ezen a héten készült, a másik pedig egy évvel ezelőtt. A különbség sajnos magáért beszél, az ország az elmúlt egy évben szinte teljesen bebarnult, csak néhány zöld terület maradt. 

Szomorú látvány az űrből Magyarország: ekkora a különbség tavalyhoz képest

1901 óta nem volt olyan száraz időszak Magyarországon, mint az elmúlt két hónapban.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük