Mire használták a vízköpőket? Nem csak praktikusak voltak, a démonokat is elűzték a középkoriak szerint
A vízköpők mai napig rendkívüli népszerűségnek örvendenek, hiszen lenyűgöző látványt nyújtanak. A középkori francia templomokon találhatóak meg a legnagyobb számban.

GettyImages-1366766452
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vízköpők a gótikus középkori építészet jellegzetes építőelemei. A vízköpők építészetbe emelésének hagyománya az ókorban gyökeredzik, bár ott még funkciója eltérő volt. 

Legnagyobb valószínűség szerint felállításuk egyik szerepe a démonok elűzése volt: a kőszobrok egyik funkciója így vallási eredetű, és feltehetőleg babonákkal is át van itatva. 

Mire használták a vízköpőket?

A fenyegető alakok a legtöbb középkori katedrális homlokzatán megtalálhatók, ugyanakkor tudni kell, hogy az épületek tetején ülő védők közt sokan groteszk szobrok, és nem vízköpők. E kettő fogalmat gyakran keverik. 

GettyImages-1213921512
Fotó: AG photographe / Getty Images Hungary

Mindkét típusú gótikus alkotást ijesztgetésre tervezték, viszont a vízköpők építészeti célt is szolgálnak: felfogják és elvezetik az esővizet. Ha esik, a víz a tetőről az ereszcsatornába folyik, onnan pedig egy második járatba, ami a vízköpő irányába vezet le. A víz áthalad ezen a csőszerű kőszerkeszeten, majd drámaian kifolyik a lény nyitott szájából.

Mivel egyik szándéka a tervezőknek a démonok elűzése volt, így az ijesztő állatok, kimérák (több állatból összegyúrt képzeletbeli lények), mitikus lények és még a zavarba ejtő emberalakok is népszerű témái mindkét szobortípusnak - bár némelyik inkább humoros, mintsem hajmeresztő.

A vízköpő lenyűgöző jelenség, ugyanakkor van egy funkcionálisabb cél is, amit szolgál. Azáltal, hogy az esővizet elvezeti az épületből, a vízköpő segít megelőzni a falak és a tető falazatának károsodását, mely a gótikus építészet korában bonyolult feladat volt. Így annak érdekében, hogy a víz a lehető legtávolabb kerüljön a homlokzattól, a vízköpők jellemzően vízszintes tájolásúak, megkülönböztetve őket a függőleges groteszk szobroktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ókori Egyiptomban vízköpők díszítették a templomok tetejét, és oroszlánfejek formáját öltötték. A gótikus vízköpőkkel ellentétben ezek a szobrok nem azért léteztek, hogy megakadályozzák a vízkárokat; ehelyett valószínűleg azért telepítették őket, hogy megvédjék a templomokat Seth, a káoszhoz kapcsolódó isten bosszúálló esőitől. Az ókori Rómában és Görögországban középkorhoz hasonlatosan mitológiai állatok és a kimérák által ihletett vízköpőket hoztak létre, és kultuszhelyekre faragták. 

Kastélyt építettek a két kezükkel

Hatalmas, gyönyörű építményt emeltek kézi erővel, úgy, ahogy régen is csinálhatták.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük