4 veszélyes kártevő, ami megtámadhatja a mobilod

Alkalmazásnak álcázza magát

Nem csak a PC-det fenyegetik a vírusok: az új célpontok a telefonok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A személyre szabott okosmobilok korában már szinte nincs olyan plusz, amivel ne dobhatnád fel a telefonodat: hasznos és szórakoztató alkalmazások tömkelegéből válogathatsz, ha igazán egyedi kütyüt szeretnél. Ám, miközben extra programokra vadászol, észrevétlenül belefuthatsz olyan veszélyes kártevőkbe, melyek komoly rombolást vihetnek véghez a masinában, hozzáférhetnek az adataidhoz, és lecsapolhatják az egyenleged. Íme, a legártalmasabb mobilos mérgek.

Fertőző programokat telepít a telefonra

A Lookout biztonsági cég fedezte fel a közelmúltban a tavasszal nagy port kavart DroidDream trójai vírus második körös változatát a hivatalos Android Market oldalán.

A DroidDream Lightot a hackerek a népszerű fizetős alkalmazások ingyen letölthető kalózverzióiba rejtették, így, aki jó üzletet remélve rákattintott a kamu applikációkra, jól ráfizetett.

Többek között a Tetris, a Sexy Legs vagy a Volume Manager álverziói ezek, melyek észrevétlenül fertőzik meg a telefont - az aktiváláshoz csupán egy bejövő hívásra van szükség. innen pedig már egyenes út vezet a hasonlóan kártékony webhelyek megnyitásához, további fertőző programok letöltéséhez.

Mivel itt hivatalos androidos app-beszerzőhelyről származnak a kártevők, fokozottan kell figyelned arra, mit töltesz le, ki a szoftver készítője, és milyen vélemények, visszajelzések vannak róla.

Adatokat szivárogtat a SIM-ről

Aki a hivatalos Android-webhelyet megkerülve reméli, hogy olcsóbban vagy akár ingyen jut remek kis alkalmazásokhoz, alaposan ráfázhat. Ingyen beszerezhető, főleg játékprogramokat fertőzött meg az a vírus, mely a felhasználó tudta nélkül kicsempészi a személyes adatokat a SIM-kártyáról, a telefonszámoktól a szöveges üzenetekig mindent lemásol, rögzíti a telefon aktuális földrajzi pozícióját, majd feltölti az információkat idegen szerverekre.

A kártevő nem csupán az adatlopás miatt veszélyes: a távoli vezérlőszerverről ugyanis képes utasításokat küldeni a fertőzött telefonok felé. De ezt megelőzően az Android mindig figyelmeztet, vagyis csak akkor fogadja és hajtja végre az utasítást, ha nem vagy elég körültekintő, és átugrod a figyelmeztetést.

Emelt díjas SMS-t küld

Több olyan okostelefonra specializálódott vírus létezik, mely képes titokban emelt díjas SMS-ekkel vagy hívásokkal trükközve lecsapolni az egyenleged, illetve feltornászni a telefonszámlád. A Voice SMS, a Trader és a Donkey Jump alkalmazások ingyenesség ígéretével csábító álverziói nem hivatalos oldalakról tölthetők le, a szolgáltató figyelmeztető üzeneteit - miszerint túl sok SMS-t küldtél - pedig egyszerűen törlik.

De sok felhasználót tévesztett meg a tavaly beazonosított trójai kártevő, mely orosz honlapokról került a telefonokra. A letöltők abban a hiszemben kattintanak a fertőzött programra, hogy csupán egy médialejátszót telepítenek, de szinte azonnal megkezdődik az SMS-enként 6 dolláros ráfizetés.

Ebben az esetben a bűnözők igyekeztek biztosra menni és minél több áldozatot rászedni: a programnak ugyanis a Pornplayer nevet adták. Vigyázni kell az ígéretesnek tűnő, de ismeretlen vagy gyanús oldalakról származó applikációkkal, nem éri meg kockáztatni.

Lehallgatja a hívásokat

Egy nemrég felfedezett, alattomos mobilkártevő a kimenő és bejövő híváslistákat rögzítette, majd ezeket továbbította a megjelölt szerverre. De a cyberbűnözők nem vártak sokat a fejlesztéssel, a legújabb androidos trójai minden eddiginél tovább ment: már nem csupán adatlopásra képes, de rögzíti és továbbítja is a telefonbeszélgetéseket.

A szakértők ezt a verziót még csak prototípusnak tartják, szerintük hamarosan jön az újabb verzió, a cél pedig a bankos azonosítószámok, PIN-kódok megszerzése lesz, így várhatóan nem magánbeszélgetések lehallgatása alkalmazzák, hanem csak a telebankos hívásoknál aktivizálódik majd, így megkönnyítve a tolvajok dolgát.

Ezt is szeretjük