Vigyázz, így szerezhetik meg a PIN-kódod!

A legújabb, dörzsölt csalás

Nem akarod, hogy lecsapolják a bankszámlád? Légy résen az automatánál!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A falból kitépett bankautomata amatőr módszerén alighanem csak mosolyognak a leleményesebb csalók, akik a laikusok számára alig észrevehető, profi eszközökkel szippantják le az áldozatok számlájáról a bankjegyeket. A kártyaleolvasók, adatrögzítők és kamerák bevetésével az elmúlt időszakban számtalan gyanútlan ügyfelet szabadítottak meg több millió forinttól.

Első pillantásra tényleg nem szembetűnő, ha azonban körültekintőbb vagy a szokásosnál, egy kis elővigyázatossággal biztonságban tudhatod a kártyád adatait és PIN-kódját. Ismerd meg a legújabb csalók dörzsölt módszereit, illetve azt, mire kell ügyelned.

Kamerás PIN-vadászok

A leggyakoribb módszer, amivel megszerezhetik a bankkártyád PIN-kódját, az, ha az ATM környékére kamerát szerelnek. Az apró szerkezet nem kelthet feltétlenül gyanút, hiszen külön figyelmeztetés olvasható az automatán arról, hogy biztonsági kamerafelvétel készülhet a pénzkivételről. Az már azonban több mint feltűnő, ha a kamera az arcod helyett a billentyűzetet pásztázza, miközben a kódodat pötyögöd.

A módszer úgy teljes, ha a PIN mellett a kártyád adatait is megszerzik, amit aztán egy könnyen összehozott másolattal ügyesen alkalmaznak eredetiként. A mágnescsík adatait már a biztonsági funkcióval bíró bejárati ajtónál is megszerezhetik. A másolószerkezet pillanatok alatt megkaparintja a szükséges adatokat, így a kóddal együtt már csak néhány ügyes lépés a kártyád klónjának létrehozása, vagyis onnantól a számlád közös használatra van bocsátva.

Preparált pénzkiadók

Légy résen akkor is, ha a bankfiók bejáratánál nem elég lehúzni a kártyádat, hanem a kártyaolvasó a PIN-t is kéri: ez is egy ügyes kísérlet a kódod megszerzésére, mivel azt hivatalosan csakis a tranzakció során kérhetik. Egy másik adatszerző kísérlet a kártyanyílás közelében elhelyezett, jól elrejtett szerkezettel történik: miközben behúzza és kiadja a bankkártyát, a profi kis kütyü leolvassa az adatokat tartalmazó mágnescsíkot.

Ezt ugyan szinte lehetetlen kiszúrni, a módszert már képes kijátszani a legtöbb ATM egy precíz leolvasást akadályozó rezegtetéssel, így a végeredmény pontatlan és használhatatlan lesz. Egy másik trükk, amikor a nyílást leragasztják, te pedig a tranzakció végeztével hiába várod a bankjegyeket, azok a ragasztónak köszönhetően a nyílásban rekednek, mire pedig megunod a bosszankodást, és távozol a helyszínről, a csaló lecsap a pénzedre. Ritka, mégis létező módszer a PIN-kód megszerzésére az is, amikor az ATM billentyűzetére fóliát ragasztanak, ebből pedig könnyen kikövetkeztethető, milyen számokat ütöttél be.

Így előzd meg a lopást!

A bankautomata környékére vagy magára az ATM-re szerelt berendezéseket általában felfedezheted, ha gondosan jársz el a pénzkivétel során. A kamera csakis az arcodra irányulhat, PIN-kódot pedig kizárólag a tranzakció során adj meg. Ha a kártyanyílás nagyobb, vastagabb vagy kiáll, akkor nyugodtan gyanakodhatsz, de az elnyelt kártya is elég indok arra, hogy azonnal hívd az ügyfélszolgálatot, és semmiképp se hagyd el a helyszínt anélkül, hogy letiltanád a kártyát. Ne bízz meg az éppen arra tévedő, segítőkész idegenben, aki már többször is került hasonló helyzetbe, semmi esetre se tudasd vele a kódodat.

Ellenőrizd a billentyűzet eredetiségét, és ne használj ismeretlen, kérdéses eredetű, jelöletlen ATM-et. A legjobb, ha kéred a bankod mobilszolgáltatását, így minden tranzakcióról sms-tájékoztatást kapsz, vagyis arról is perceken belül értesülsz, ha valaki a kártyád klónjával csapolja a számládat, így azonnal léphetsz. Előfordul, hogy óvatosságból az adatok megszerzését követő néhány hónapban még nem vesznek le pénzt, mivel később már nehezebb kideríteni, pontosan hol történt az adatlopás.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A legbiztosabb védelmet a mágnescsík mellett chippel is ellátott kártya jelenti, amit nem lehet lekoppintani. Egy uniós szabály szerint január 1-jétől már csak ilyet bocsátanak ki a bankok. Ha azonban mégis megtörténik a baj, és a pénzedet lecsapolják, mivel ez önhibádon kívüli okok miatt történhetett meg, van esélyed rá, hogy a banktól alapos kivizsgálás után visszakapd a pénzed. Amellett, hogy óvatos vagy az automaták esetében, arra sem árt vigyáznod, hogyan fizetsz a neten. Kattints ide, és tudd meg, mire kell figyelned a biztonságos webes vásárlásnál!

Ezt is szeretjük