Újabb részleteket közölt a kormány a nyitásról: mutatjuk a legfrissebb adatokat is
A sport- és kulturális rendezvényeken nem kell maszkot viselni, máshol továbbra is kötelező lesz.

D ATI20210424044
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Továbbra sem ért véget a küzdelem a koronavírus elleni harcban, ám ahogy nő a beoltottak száma, úgy a kormány is fokozatosan lazít a korlátozásokon, szombaton megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, Orbán Viktor pedig még pénteken bejelentette, 4 millió beoltottnál milyen további intézkedésekre lehet számítani. Most ezt részletezték.

A hétfői adatok szerint folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 603 901 fő, közülük 1 665 067 fő már a második oltását is megkapta. 1936 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 771 454 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 176 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 801 főre emelkedett.

Így változik meg az életünk 4 millió beoltott után

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, amiket a hivatalos weboldalon közöltek. Ezek szerint:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárással is sújtható.

A maszk továbbra is kötelező lesz

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

GettyImages-1218241418
Fotó: MoMo Productions / Getty Images Hungary

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban - azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak - továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mire jó a védettségi igazolvány? A Belügyminisztérium ezt válaszolta

Március óta egyre több ember kapta meg a védettségi igazolványt, ám eddig nem volt teljesen világos, mire is lehet használni.

(Borítókép forrása: MTI/Balázs Attila)

Ezt is szeretjük