3 nő, aki felforgatta, és örökre megváltoztatta a divat világát
Elég úgy nyúlni egy ruhához vagy úgy szerepelni a kamerák előtt, mint addig senki, és máris rád figyel a világ.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során megszámlálhatatlan esetben bizonyult be, hogy a k éppen olyan maradandót képesek alkotni, mint a férfiak. I. Erzsébet angol király nemét meghazudtolóan kemény kézzel kormányozta Angliát, Marie Curie két Nobel-díjat is kiérdemelt, az autók szélvédőjének tisztán tartására szolgáló ablaktörlő ötlete egy , nevezetesen Mary Anderson fejéből pattant ki, és a Nobel Békedíj megalapítása is egy , Bertha von Suttner kemény munkájának köszönhető. Előbbiek örökre beírták magukat a történelemkönyvekbe - azokkal együtt, akik ugyan nem a politika vagy a tudományok révén váltak világhírűvé.

Twiggy
Coco Chanel
Vivienne Westwood

Ezúttal három olyan t mutatunk be, aki formabontó művészetével vagy éppen meghökkentő megjelenésével hívta fel magára a világ figyelmét.

Aki miatt milliók kezdtek diétázni: Twiggy

Az 1960-as évek egyik leghíresebb, elsősorban Twiggy néven ismertté vált modellje, Lesley Hornby volt az, aki miatt a fél világ drasztikus fogyókúrába kezdett. Fiús, elképesztően vékony alakjával ő volt az 1990-es évek i eszményképének előfutára, mely a mai napig meghatározza az ideális i testről alkotott képet - legalábbis a k szemében.

Twiggy 1949. szeptember 19-én született Londonban. Kezdetben fodrászszalonban dolgozott kisegítőként, majd bolti eladóként és nyomdai munkásként. Nigel Davies figyelt fel rá 1966-ban, és azonnal szerződést ajánlott az akkor 16 éves lánynak. 1967-ben már mint Anglia 1966-os Év arca költözött New Yorkba, ahol rövid időn belül valódi ikonná vált, és megváltoztatta az egész divatvilágot - annak ellenére, hogy sokan nem nézték jó szemmel, hogy egy egészségesnek egyáltalán nem tartott pózol a magazinok címlapján. Bármennyire is sikeres modellkarriert futott be, néhány év múlva visszavonult, majd az 1970-es, 1980-as években mozifilmekben és színdarabokban szerepelt, és énekesi tudását is megcsillogtatta. Az 1971-es The Boy Friend című romantikus musicalért például két Golden Globe-ot is kapott, 1974-ben megjelent Twiggy című albuma pedig ezüst fokozatot szerzett az eladott példányszámok miatt.

Néhány éve ismét visszatért a kifutóra, de csak egy röpke időre a Marks&Spencer kedvéért, legutóbb pedig az Amerikai következő topmodellje című műsorban vállalta el a zsűri szerepét.

A kis fekete ruha megalkotója: Coco Chanel

Coco Chanel munkássága gyökeresen megváltoztatta a divatot. Bár kollekciói és újításai mai szemmel nem tűnnek meghökkentőnek, az 1920-as, 1930-as években hatalmas feltűnést keltettek.

Gabrielle Coco Chanel 1883-ban született Franciaországban. Édesapja alkalmi munkákból élt, édesanyját korán elveszítette. Az árvaházban nevelkedett lány a véletlennek köszönhetően ismerkedett meg egy gazdag tiszttel, akinek köszönhetően hamarosan bejárása lett a társadalom krémjének világába. Chanel divat iránti érzéke korán megmutatkozott.

Kezdetben csak kalapokat tervezett, ruhákat csak önmaga számára alakított át, ám mindkettővel hatalmas feltűnést keltett. Ruhái az akkor népszerű, túlkomplikált, kényelmetlen darabokkal ellentétben karakteresen egyszerűek, kényelmesek, ugyanakkor finoman elegánsak voltak, és hamarosan a nők kedvenceivé váltak. Ő öltöztette az európai és az amerikai nőket egyaránt - utóbbiak különösen kedvelték terveit, hiszen már abban az időben is a praktikusabb ruhákat részesítették előnyben.

Coco Chanel elvetette a fájdalmas és bonyolult elegancia akkori minden kellékét, beleértve az oly sokáig az öltözködés meghatározó darabjának számító fűzőt. Megalkotta az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő kis fekete ruhát, a rövid szoknyákat, a tweedkosztümöket, nem utolsósorban pedig a világ legismertebb parfümjét. Hatása akkora volt a divat világára, hogy a legnagyobb tervezők is átváltottak a kényelmes, praktikus viseletekre.

A punk nagyasszonya: Vivienne Westwood

Az angol Vivienne Westwood egyike azoknak a divattervezőknek, akik a hordhatóság szempontjait elvetve sokkal inkább a provokációt tartják szem előtt. Az 1970-es években gumi és bőr felhasználásával készült ruhakölteményeivel sokkoló, az 1980-es években 20 centis fétiscipőkkel megbotránkoztató, a punk nagyasszonyaként is emlegetett Vivienne Westwood 1941-ben született Angliában.

17 évesen kezdte tanulmányait a londoni Harrow School of Art-ban, de fél év múlva átiratkozott a Trent Park College-ba. Még csak huszonéves volt, amikor megismerkedett Malcolm McLarennel, aki később a Sex Pistols menedzsere lett. Ő nyitotta azt az üzletet, ahol Vivienne elsőként árulni kezdte kollekcióit, és amely hamarosan a Sex Pistols első számú ruhabeszerző helye lett. A már akkor is provokatív összeállításairól híres Westwood kollekciói tökéletesen passzoltak a társadalmi konvenciókat felrúgó, lázadó zenekar imázsához.

A megbotránkoztató, gyakran biztosítótűkkel, borotvapengékkel, nyakörvekkel és szegecsekkel díszített ruhák a punk stílus alapkövei lettek, Westwood pedig hamarosan a punk első számú képviselője a divat terén. Fantáziája nem ismert határokat: keverte a tradicionális stílusokat szokatlan ötleteivel, és ezek mellé botrányos frizurákat és sminkeket álmodott meg.

Nem kellett sok idő, hogy Vivienne Westwood neve egyet jelentsen az anarchiával és a megbotránkoztatással. A mára világhírűvé vált divattervező neve ma már fogalom, művészetét a legnagyobbak is elismerik: terveit 2004-ben például a londoni Victoria and Albert Museumban állították ki.

Fotók: dailymail.co.uk, iaspace.pbworks.com, shoeseria.com, ninapetronzio.com

Ezt is szeretjük