3 gyanús jel, hogy a munkahelyed figyeltet
Így vedd észre!
Már a munkahelyi magánélet sem egészen privát. Így kémkedik utánad a főnök.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy felmérés szerint a dolgozók munkaidejük 70-80%-át fordítják feladataik elvégzésére, a maradék időt pedig nem hivatalos csetelésre, internetes szörfölésre, játékra, lógásra használják.

Az, hogy a lecsípett lustálkodóidő mennyi kárt vagy lemaradást okoz a cégnek, változó lehet, mindenesetre néhány éves USA-beli adatok szerint a minimum egyórás webes bóklászás átlagosan évi ötezer dollár veszteséget okoz a munkaadónak. A bizalmatlan munkáltatók ilyen számok láttán - ha ezek nem hazai, és csupán becsült adatok is - hipergyorsan igyekeznek itthon is a gyakorlatba ültetni a külföldön már sikerrel alkalmazott megfigyelő módszerek valamelyikét. Íme, a leggyakoribb kémtechnikák és árulkodó jeleik.

Irodai reality: bekamerázott helyiségek

Míg a pasik internetes böngészésre, webes közösségi kapcsolatépítésre használják általában a pihenőidőt, addig a nők többsége szeret kiszakadni íróasztala magányából, és inkább kávé mellett csevegni egy kicsit a kollégákkal. Ahhoz, hogy a szünet valóban csak egy csésze kávé elkortyolása, és ne órás nagyságrendű lógás legyen, a legegyszerűbb ellenőrző eszköz a kamera.

Tehát mindenképp kezdj gyanakodni, ha felvevő kütyüket látsz az irodában. Ilyen esetekben gyakran felmerül a jogszerűség és az adatvédelem kérdése, hiszen hivatalosan a hang- és képfelvétel személyes adatnak minősül, így az kizárólag az érintett hozzájárulásával használható fel. Mindemellett a munkahelyi kamerás megfigyelés és képrögzítés bizonyos keretek között nem ütközik szabályokba.

Persze fontos, hogy a megfigyelt munkavállaló képben legyen a dolgot illetően, azaz a munkába lépést megelőzően a vezető köteles tájékoztatni, hogy a munkamenetet ellenőrző, illetve lopást gátló objektívek cirkálnak a helyiségben. A privát szférát teljesen ellehetetlenítő, egész napos felvételek ugyanakkor nem készíthetők, annak viszont nincs akadálya, hogy rögzítés nélküli, élő megfigyelést alkalmazzanak.

Lassuló hálózat, akadozó Windows: kémek a gépeden

Egy internetes közösségi portál felmérést végzett tagjai körében a kíváncsi főnök webes ellenőrzési jogáról, amit nem meglepő módon a többség egyértelmű felháborodása zárt: a megkérdezett munkavállalók csupán egytizede tartja elfogadhatónak, hogy felettese figyelemmel kísérhesse vagy kiszimatolhassa a webes közösségi lenyomatait, a túlnyomó többség a privát szféra durva megsértésének érzi ezt.

Ugyan elvileg az irodai számítógép munkaeszköz, így, ha azt a dolgozó valóban csak a munkájával összefüggésben használja, nincs oka aggódni, a gyakorlatban a legtöbb cég elnéző a magáncélú szörfökkel szemben. Mégis sokszor hajlanak a titokban szervezett ellenőrzésre: a kémprogramok minden bizonyítékot megőriznek a napi géphasználatról, naplózva vagy elektronikus képernyőmentésekkel.

Rögzítik az internetes kereséseket, a látogatott honlapokat, e-mailek, csevegések tartalmát, de még a billentyűleütéseket is. Így simán belepillanthatnak a magánlevelekbe, megtudhatják akár a jelszavaidat is. Ha ok nélkül lassúnak érzed a gépet, gyakran lefagy, akadozik az internet, vagy lassabban tölt be, futtass le egy anti-spyware programot, és rábukkanhatsz a tettesre.

Klasszikus besúgó: ha fürkésznek a kollégák

Egy Gallup-kutatás szerint az ipari kémkedések 58%-ában a vállalat egy volt vagy jelenlegi munkatársa a ludas, a legtöbb kolléga pedig könnyen rávehető arra, hogy informális megfigyelőrendszerként működve lefülelje a cég naplopóit. A kollektíva egésze érintett lehet a dologban, ha valaki például többet lóg a kelleténél, hátráltatva a többiek munkáját, a retorzió akár az egész csapatot érintheti.

De a hiányos vagy összecsapott feladatteljesítés lefülelése mellett komoly szolgálatot tehet a céges besúgó gyanús körülmények közötti kiszivárogtatás megelőzésére is. Az is előfordulhat, hogy a főnök valamilyen módon nyomást gyakorol a beosztottakra, így a kollégáknak nincs más választásuk, mint alkalmazkodni a helyzethez. Sokszor az is elegendő, ha a vezetés csak megemlíti az ellenőrzés lehetőségét, nem mindig van szükség szigorúbb eszközökre a kontrollhoz.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük