2 fontos dolog, ami július 1-jétől változni fog

Új szocpol és rendvédelmi életpályamodell

A júliusi 1-jei változások sokakat érintenek majd.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2015. július 1-jén két fontos változás is életbe lép: ekkor válik hatályossá az új szocpol, valamint a rendvédelmisek életpályamodellje is.

Ha érintenek téged, vagy a családod egyik tagját ezek a módosítások, akkor járj utána velünk, hogy pontosan milyen újításokra kell számítani! 

Hatályba lép az új szocpol

2015. július 1-jén lép hatályba az új szocpol, és a jogosultak köre bővülni fog: az egygyermekes családok mellett olyanok is igénybe vehetik majd az otthonteremtési támogatást, akik használt lakásra, illetve meglévő bővítésére használnák fel azt. Sőt, az állam meg is előlegezheti a folyósítását, amennyiben a házaspár ígéret tesz arra, hogy egy bizonyos időkereten belül gyermeket vállal. Így elképzelhető, hogy sokkal többen részesülnek majd a támogatásból, mint korábban.

Megelőlegezett támogatás

Abban az esetben, ha még nem születtek meg a gyermekek, de igénybe szeretnétek venni a támogatást, július 1-jétől kérhetitek azt ígéreti alapon is, amelyet azonban egy adott időn belül be is kell tartanotok. Egy gyermeknek négy éven belül, míg kettő gyerkőcnek nyolc év alatt kell megérkeznie. Érdemes azonban megfontoltan belevágni, hiszen ha nem teljesítitek, amit vállaltatok, például időközben elváltok, akkor vissza kell utalni a pénzt, kamattal együtt.

Több gyermek születik

A KSH szerint egyre több gyermek születik Magyarországon. De vajon ennek köze van a kormány intézkedéseihez?

Rendvédelmisek életpálya modellje

A rendvédelmi dolgozók fizetésének emelésére legutóbb 2002-ben, az első Orbán-kormány idején került sor. A mostani életpályamodellel, amelynek bevezetési szándékát még tavaly jelezte a kormány, ismét növekedni fog a bérük. Ennek mértéke várhatóan 50% lesz, öt évre elosztva: az első alkalommal átlagosan 30%-kal, majd a következő években 5-5%-kal nőnek a keresetek.

Ezt is szeretjük