Gyerek nélkül is járhat a milliós támogatás: ezt kell tenned érte

Az állam megelőlegezi a szocpolt azoknak, akik ígéretet tesznek a gyerekvállalásra.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Korábban már írtunk az otthonteremtési támogatás - szocpol - feltételeinek változásaival. Idén nyártól komoly kedvezmények várhatók, aminek leginkább azok örülhetnek, akik gyereket terveznek a közeljövőben.

De kik, hogyan és milyen feltételekkel igényelhetik az úgynevezett megelőlegező szocpolt? Ebben segítünk.

Ki igényelheti?

A megelőlegező szocpol lényege, hogy gyakorlatilag egy ígéretért cserébe az állam kölcsönt ad, vagyis megelőlegezi a támogatást. Erre 2015 július 1-től nyílik lehetőség.

A támogatás e fajtájának feltétele, hogy a kérvényező pár házas legyen, tehát az élettársi kapcsolat még regisztráció után sem elegendő. Az is kitétel, hogy a kérelmezők közül a pár egyik fele se legyen idősebb 40 évnél.

Gyerek nélkül is lehet kérni a támogatást, de ekkor - mivel egy gyerek után még nem jár szocpol - két gyerek születésére kell ígéretet tenni. Ha már van egy gyerek, úgy csak egy gyereket kell beígérni, akinek négy éven belül kell megszületnie. Két gyerek esetén a határidő nyolc év. Ennél több gyerekre nem lehet ígéretet tenni, így a három- vagy négygyerekeseknek járó támogatás mértéke gyerek nélkül így sem érhető el.

Használt lakásra is akár milliós támogatás

A támogatást már nemcsak új, de használt lakás vásárlására is lehet fordítani, így akár 3 millió forintnál is többet kaphatnak a házaspárok. A vállalt gyerekszám, a lakás mérete és annak energetikai besorolása dönti el, mekkora összeg járhat.

Mikor kell visszafizetni?

Ha határidőig nem születik meg az ígért gyerek, akkor az állam visszaköveteli a kiutalt pénzt. A támogatásként kapott pénzt kamattal együtt 60 napon belül vissza kell fizetni.

Amennyiben a megelőlegező szocpol igénylése után a házastársak elválnak, úgy kamatostól, két hónapon belül vissza kell fizetni a kiutalt összeget.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Örökbe is lehet fogadni

A gyermekvállalást egyébként örökbefogadással is lehet teljesíteni, de akkor is teljesítettnek tekintendő, ha vér szerinti gyerek utólag kerül hivatalosan a családba. Ha a házastársak egyike megváltozott munkaképességűvé válik, és ezért nem születik gyerek, akkor sem kell visszafizetni a pénzt, de ugyanez érvényes az egyik fél halálára is.

Az új szocpol szabályairól részletesebben ebben a cikkünkben tájékozódhatsz.

Ezt is szeretjük