Így képzelték el a régi sci-fi-írók a klímaváltozás hatását: kísérteties a hasonlóság

Már több mint száz évvel ezelőtt a sci-fi-írók fantáziáját mozgatta az emberiség hatása a környezetre, amiről különös disztópiákat, utópiákat írtak.

19. századból klímaváltozás jóslása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy évszázaddal azelőtt, hogy a jéghegyek olvadásnak indultak, és az üvegházhatás felerősödött volna, a klímaváltozással csak a tudományos-fantasztikus novellák és regények írói foglalkoztak.

A 19. század végén, 20. század elején megjelent könyvekben egy irodalomkutató érdekes összefüggéseket vett észre az akkori feltételezések, kitalációk és a jelen valósága között.

Klímaváltozás jóslatai

Jules Verne 1889-ben íródott Sans Dessus Dessous, azaz magyarul Világfelfordulás című könyvében elárverezik az északi-sarki részeket, majd megolvasztják az jeget az alatta lapuló szénkészlet kinyerése végett. Valójában tényleg marakodnak a nagyhatalmak az arktikus területek fölött, és a globális felmelegedés miatt már el is kezdődött a jég olvadása.

Részlet Jules Verne Világfelfordulás című regényéből.
Részlet Jules Verne Világfelfordulás című regényéből.

Mark Twain The American Claimant, magyarul Az amerikai örökös című művében, melyet 1892-ben írt, konkrétan a meleg éghajlattal üzleteltek az emberek. Steve Asselin irodalomtudós ezeket és még rajtuk kívül több tucat sci-fi helyett cli-fiként, azaz a klímaváltozásról szóló történetként aposztrofált művet olvasott el, és több kapcsolatot is talált a most tapasztalt éghajlatváltozás és a régi fikciók között. 

Egyrészről Verne vagy Twain szatirikus regényeinek szereplői közül sem mindenki ismeri el az ember hatását a klímaváltozásra, mintha csak a fantázia szüleménye lenne. A modern kor klímaválság-tagadói szintén elvetik annak gondolatát, hogy a globális felmelegedést, az üvegházhatás felerősödését közvetetten az emberiség ökológiai lábnyoma okozhatná. Napjainkban jól példázza ezt a jelenséget a klímatagadók csoportja.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezenkívül az irodalmár azt is sorra vette, hogyan jelenítették meg a cli-fi-írók a politika befolyását a klímaváltozásra. Több író művében olvasható, ahogy a levegővel vagy magával az éghajlattal kereskednek épp úgy, ahogy történt a valóságban is nemrég Indiában, ahol a legszennyezettebb városban már valóban lehet kapni palackozott friss levegőt. Verne regényében konkrétan leírja, hogy populációk és nemzetek kerülnek veszélybe, mert az ipar főbb szereplői nem foglalkoznak a tevékenységük következményeivel. Utalt arra, hogy a gazdagabb országok sokáig el tudják nyomni a közelgő katasztrófa jeleit, mit sem törődve azzal, hogy közben már súlyosan érinti az épp fejlődésben lévő civilizációkat.

A cli-fik száz évvel ezelőtt megjósolták azokat a társadalmi dilemmákat, amikkel ma küzdünk. Reméljük, hogy a disztopikus, apokaliptikus jövőképet leíró regények nem az elkövetkezőket vetítették előre.

8 erőteljes fotó, ami megmutatja, milyen rossz úton jár a világ

Nagy bajban van a Föld, és csak tovább romlik a helyzet, ha nem teszünk ellene sürgősen.

8 erőteljes fotó, ami megmutatja, milyen rossz úton jár a világ: nem a klímaváltozás az egyetlen gond

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli kép forrása:  British Library  / flickr Közkincs, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük