Akár fél évig is tarthat a jövőben a nyár, ez mégsem olyan jó hír
Bár elsőre talán jól hangozhat a hosszú nyár és enyhe tél, mégis nagyon aggasztó lenne, ha bekövetkezne.

nyári-meleg2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csaknem hat hónapra is nyúlhatnak az északi félteke nyarai a század végére, ha az emberiség nem tesz lépéseket az éghajlatváltozás enyhítésére - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a változások jelentős hatással lehetnek a mezőgazdaságra, az emberek egészségére és a környezetre.

- A nyarak hosszabbá és forróbbá, a telek rövidebbé és melegebbé válnak a globális felmelegedés miatt - mondta Kuan Jü-ping, a kínai trópusi óceánkutató laboratórium oceanográfusa, a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

Közel hatvan év nyarait vizsgálták

A kutatók az 1952 és 2011 közötti napi éghajlati adatokat felhasználva nézték meg, hogy miként változott a négy évszak hossza és kezdete az északi féltekén, majd éghajlati modelleket alkalmazva vázolták fel a jövőben várható további változásokat.

nyári-meleg3
Fotó: Xurzon / Getty Images Hungary

Az eredmények szerint a vizsgált időszakban a nyár hossza átlagosan 78-ról 95 napra nőtt, míg a téli időszak 76-ról 73 napra csökkent. A tavaszi napok száma 124-ről 115-re, az őszieké 87-ről 82-re esett vissza. Ennek megfelelően a tavasz és a nyár korábban, az ősz és a tél később köszöntött be. A földközi-tengeri régióban és a Tibeti-fennsíkon történt a legtöbb változás az évszakok körforgásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók szerint az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítések nélkül 2100-ra kevesebb mint két hónapig fog tartani a tél, és az átmeneti tavaszi, valamint őszi időszak hossza is tovább zsugorodik.

Az egész ökológiai rendszert felboríthatja a változás

- Számos tanulmány kimutatta már, hogy az évszakok hosszának és kezdetének változása jelentős környezeti és egészségi kockázatokkal jár - mutatott rá Guan. A madarak megváltoztatják vándorlási szokásaikat, a növények fejlődési szakaszai eltolódnak. A változások megzavarhatják az állatok és táplálékforrásaik összehangoltságát, felborítva az ökológiai közösségeket.

nyári-meleg1
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Az évszakok eltolódása a mezőgazdaságra is súlyos hatással lehet, különösen, ha a hamis korai tavasz és a késői hóviharok elpusztítják a rügyező növényeket. Az elhúzódó vegetációs időszak miatt az emberek több allergiát okozó pollent fognak belélegezni, és a betegségeket terjesztő szúnyogok egyre északabbra húzódhatnak.

A forróbb és hosszabb nyarakat rendszeresebb és intenzívebb hőhullámok, valamint erdőtüzek kísérhetik. A melegebb és rövidebb telek olyan változékonyságot idézhetnek elő, amely fagyhullámokhoz és téli viharokhoz vezethet.

Ennyit változott az Északi-sarkvidék 28 év alatt - 7 döbbenetes NASA-fotó

Elgondolkodtató NASA-fotók a klímaváltozásról. Van miért izgulnunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük