Enyhébb telek és váratlanul érkező hidegek jönnek - Ilyen időjárás várható a jövőben Magyarországon
Fel kell rá készülni, hogy a jövőben már egészen máshogy néznek majd ki a telek, mint ahogy azt gyerekkorunkban megszoktuk.

klímaváltozás-időjárás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján szinte nincs olyan ember az országban, aki ne figyelt volna fel a korábbiaktól egészen eltérő telekre. Míg régen hatalmas, akár több napig tartó havazások és valóban hideg idő volt, addig mostanában már csak enyhe, hó nélküli, inkább esős telek voltak a jellemzők.

Mint rengeteg változásnak a Földön, ennek is a globális felmelegedés az oka, egy magyar kutatócsoport pedig azt is kifejtette tanulmányukban, hogy az enyhe teleket váratlan és erős hidegbetörések zavarhatják meg.

Egyre nehezebb lesz az időjárási előrejelzés

Az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport és a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja által végzett szimulációs vizsgálat kimutatta, hogy az óriáshullámok nem csak télen, hanem egészen a szeptembertől áprilisig tartó időszakban okozhatnak meglepő és heves időjárási jelenségeket, így az előrejelzés sem várható majd annyira pontosnak, mint eddig.

klímaváltozás-időjárás2
Fotó: Miguel Navarro / Getty Images Hungary

A kontinentális éghajlatra jellemző évszakok a Föld forgásától függnek. Tavasszal a bolygó északi pólusa a Nap felé kezd dőlni, így a sugarainak beesési szöge jobban melegíti a földfelszínt. Télen itt csökken a beesési szög, ami lehűlést eredményez. Mivel az Egyenlítőnél a legnagyobb egész évben a beesési szög, ott évszaktól függetlenül mindig meleg van, így értelemszerűen nyáron a legkisebb a különbség a sarkvidékek és a trópusi területek hőmérséklete között, télen pedig ez sokkal nagyobb. Utóbbi esetben a nagyobb hőmérsékletkülönbség miatt meridionális áramlat jöhet létre, ami a klímaváltozás miatt kialakult üvegházhatás miatt felerősödhet, és hidegbetöréseket, óriáshullámokat okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a szélsőséges időjárási jelenségek még erősebb viharok, zivatarok, keményebb fagy és hatalmas hóviharok képében mutatkoznak meg, és ezek a következő években nemcsak intenzívebbek, hanem gyakoribbak is lesznek. Ám ezek legtöbbször váratlanul érkeznek majd a tudósok szerint, így sokkal nehezebb lesz előre megmondani, mikor és hol csapnak majd le.

A jövő nemzedéke nem lát majd fehér karácsonyt

Évről évre több ember veszti el annak a reményét Magyarországon, hogy fehér karácsonyban lehessen része, és a kutatók szerint erről lassan végleg lemondhatunk. Bár a hidegbetörések intenzívek lesznek, nem tartanak majd sokáig, a hidegebb hónapok többi részét pedig rendkívül enyhe idő fogja jellemezni, ami esélyt sem ad majd a nagy havaknak vagy a tavak, folyók befagyásának.

klímaváltozás-időjárás3
Fotó: Dougal Waters / Getty Images Hungary

Ez a folyamatos melegedés a nyarakra is rányomja majd a bélyegét, hiszen a gyakori esőzések mellett az országos melegrekordok is megdőlhetnek, a tudósok szerint az eddigi 41,9 fokos hőmérsékletet is az előttünk álló pár évben letaszítják majd a trónjáról. Ez nemcsak a klímaváltozás miatt történik majd, hanem 2021-ben egy új, 11 éves napciklus kezdődik, ami befolyásolja a Föld átlaghőmérsékletét.

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük