A kréta korból maradt mikrobákat találtak a tudósok: élnek és virulnak azóta is

Az ősi mikrobák több mint százmillió éven keresztül szunnyadtak, míg a tudósok rájuk nem találtak.

mikroba nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudósok rájöttek arra, hogy azok a baktériumok, amiket a tenger fenekén találtak, akár több mint 100 millió évet is túlélhettek, valószínűleg a kréta korból származnak.

A japán kutatók sikeresen "életet leheltek" az aerob mikrobákba úgy, hogy szén- és nitrogénrészecskéket adtak a mintához, mintegy megetették őket. Akik, legnagyobb meglepetésükre, növekedni és szaporodni kezdtek.

Százmillió éves mikrobák

Az üledékmintát a Csendes-óceán déli részéről vették, olyan területről, ahol rendkívül kevés tápanyag áll rendelkezésre. A Nature Communications lapban megjelent tanulmány szerint az aerob mikroorganizmusok akár évmilliókig is képeket túlélni táplálék nélkül.

A Csendes-óceán fenekéről gyűjtött mikrobák.
A Csendes-óceán fenekéről gyűjtött mikrobák.

- Kutatásunk tárgya az volt, hogy létezhet-e élet olyan területeken, ahol ilyen mértékben korlátozott a táplálékforrás, vagy az egész valójában élettelen - mondta Yuki Morona a LiveScience magazinnak. - Kíváncsiak voltunk arra, hogy a mikrobák mennyi ideig tudják magukat fenntartani táplálék nélkül. 

Steven D'Hondt, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy meglepődve tapasztalták, amikor életet találtak a mélytengeri felszínbe ásva a sziklás üledékrétegig. 

- Tudtuk, hogy a mély üledékben van élet a kontinensek közelében, ahol viszonylag sok az elsüllyedt és később betemetett szerves anyag. De azt tapasztaltuk, hogy a nyílt óceánban is található élet, méghozzá a kőzetréteg és a tengerfenék között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Steven D'Hond nyilatkozta, hogy még olyan üledékekben is találtak életet, amiket már régebben fúrtak. Ezek a mikrobák felébredhettek, majd növekedni és szaporodni kezdtek. 

- Eleinte szkeptikus voltam, de saját szemünkkel láttuk, hogy még a 101,5 millió évvel ezelőtt lerakódott üledékek mikrobáinak a 99,1%-a élt, és kész volt táplálkozni - mondta Yuki Morona.

8 élőlény, ami nem állat, de nem is növény

Az élővilág egyes élőlényei egyáltalán nem könnyítik meg a tudósok dolgát.

(Cikken belüli kép forrása:  That's Interesting / Youtube  borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük