Jelek érkeztek egy távoli objektumról: ezt gondolják róla a kutatók

A blazárok kutatása az utóbbi időben nagyon kedveltté vált az asztrofizikusok és csillagászok körében.

blazár (2)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudományos világban valószínűleg a csillagászat az egyik legtitokzatosabb terület, hiszen az univerzumunk még számos rejtélyt tartogat, amiket lehet, hogy csak évszázadok múlva fedeznek fel a kutatók. A blazárok, vagyis az aktív galaxismagok kérdésköre is csak nemrég vált szélesebb körökben ismertté, de máris nagy népszerűségnek örvend a tudósok között.

A blazárok nagyon kompakt kvazárok, amelyek szupermasszív fekete lyukakhoz kapcsolódnak az aktív, óriási elliptikus galaxisok központjában, és változatos időközönként változékonyak lehetnek. A NASA Fermi űrtávcsövének adatait elemezve nemrég néhány kutató erős kitöréseket észlelt egy ilyen objektum irányából.

Ez lehet a magyarázata a jelenségnek

A Phys.org nevű tudományos lap szerint az S5 1803 + 784 néven ismert blazár vizsgálata közben figyeltek fel a jelenségre a kutatók, akik 2008 és 2018 között tanulmányozták az objektumot, eredményüket pedig nemrég mutatták be. A kutatócsoportot az Olasz Asztrofizikai Intézet munkatársa, Roberto Nesci vezette, aki elmondta, hogy a munka célja a különböző elméleti vizsgálatokhoz hasznos hullámhosszúságok közötti összefüggések keresése volt.

blazár
Fotó: Marc Ward/Stocktrek Images / Getty Images Hungary

A blazárok relativisztikus anyagsugarat bocsájtanak ki, amik rendkívül erős plazmakilövellések, a kutatók szerint az objektumokat a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukakba eső anyag látja el hatalmas energiával. Az S5 1803 + 784 morfológiáját tekintve a rádiótérképek két új komponenst mutatnak, amelyek a blazár magjából származnak, és kifelé mozognak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez a megállapítás a cikk szerzői szerint ok-okozati összefüggésre utal az objektumokban a nagy energiát és a rádiósávú sugárzást előidéző mechanizmusok között. A vizsgált blazár azért is nagyon érdekes, mert ezek az aktív galaxismagok két csoportra oszthatók, és az S5 1803 + 784  abba a szegmensbe osztható, amikre nem jellemzőek a jelentős és széles optikai sugárzások, ám a kutatás alapján nem is lehetetlenek.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük