Jelek érkeztek egy távoli objektumról: ezt gondolják róla a kutatók
A blazárok kutatása az utóbbi időben nagyon kedveltté vált az asztrofizikusok és csillagászok körében.

blazár (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudományos világban valószínűleg a csillagászat az egyik legtitokzatosabb terület, hiszen az univerzumunk még számos rejtélyt tartogat, amiket lehet, hogy csak évszázadok múlva fedeznek fel a kutatók. A blazárok, vagyis az aktív galaxismagok kérdésköre is csak nemrég vált szélesebb körökben ismertté, de máris nagy népszerűségnek örvend a tudósok között.

A blazárok nagyon kompakt kvazárok, amelyek szupermasszív fekete lyukakhoz kapcsolódnak az aktív, óriási elliptikus galaxisok központjában, és változatos időközönként változékonyak lehetnek. A NASA Fermi űrtávcsövének adatait elemezve nemrég néhány kutató erős kitöréseket észlelt egy ilyen objektum irányából.

Ez lehet a magyarázata a jelenségnek

A Phys.org nevű tudományos lap szerint az S5 1803 + 784 néven ismert blazár vizsgálata közben figyeltek fel a jelenségre a kutatók, akik 2008 és 2018 között tanulmányozták az objektumot, eredményüket pedig nemrég mutatták be. A kutatócsoportot az Olasz Asztrofizikai Intézet munkatársa, Roberto Nesci vezette, aki elmondta, hogy a munka célja a különböző elméleti vizsgálatokhoz hasznos hullámhosszúságok közötti összefüggések keresése volt.

blazár
Fotó: Marc Ward/Stocktrek Images / Getty Images Hungary

A blazárok relativisztikus anyagsugarat bocsájtanak ki, amik rendkívül erős plazmakilövellések, a kutatók szerint az objektumokat a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukakba eső anyag látja el hatalmas energiával. Az S5 1803 + 784 morfológiáját tekintve a rádiótérképek két új komponenst mutatnak, amelyek a blazár magjából származnak, és kifelé mozognak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a megállapítás a cikk szerzői szerint ok-okozati összefüggésre utal az objektumokban a nagy energiát és a rádiósávú sugárzást előidéző mechanizmusok között. A vizsgált blazár azért is nagyon érdekes, mert ezek az aktív galaxismagok két csoportra oszthatók, és az S5 1803 + 784  abba a szegmensbe osztható, amikre nem jellemzőek a jelentős és széles optikai sugárzások, ám a kutatás alapján nem is lehetetlenek.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük