Egyezségre jutottak a tudósok az univerzum koráról - Ennyi idősnek becsülik
Régóta vitatott kérdésben jutottak egyezségre a csillagászok.

univerzum1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A chilei Atacama-sivatag felett lévő obszervatóriumból vizsgálták a szakértők az univerzumból érkező legrégebbi fényt. Megfigyeléseik és kozmikus geometria segítségével megállapították, hogy az univerzum kora 13,77 milliárd, plusz-mínusz 40 millió év.

Az új becslés, amelyet az amerikai Nemzeti Tudományos Alap Atacamai Kozmológiai Teleszkópja (ACT) által gyűjtött adatok alapján végeztek, megegyezik az univerzum sztenderd modelljén, illetve az Európai Űrügynökség Planck műholdja által végzett vizsgálatokon alapuló becsléssel. Utóbbi 2009 és 2013 között ugyanezt a fényt vizsgálta, amely az ősrobbanás maradványa.

Régóta vitatták a kérdést

Egy kutatócsoport 2019-ben a galaxisok mozgása alapján arra a következtetésre jutott, hogy az univerzum több száz millió évvel fiatalabb lehet, mint ahogyan a Planck-munkacsoport megjósolta. Ez az ellentmondás arra utalt, hogy új modellre van szükség az univerzum vizsgálatához, és felébresztette a gyanút, hogy az eddigi mérések nem voltak helyesek.

univerzum2
Fotó: dem10 / Getty Images Hungary

- Most választ találtunk arra, hogy hol egyezik a Planck és az ACT - mondta Simone Aiola, a Flatiron Intézet Számítógépes Asztrofizikai Központjának munkatársa.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük