A hajzsírosodás leggyakoribb okai, amikre nem gondolnak a nők: sokszor nem hajlam kérdése
Sok minden közrejátszhat abban, hogy milyen gyorsan zsírosodik a haj. Néhány olyan apróság is, ami a többségnek eszébe sem jutna.

zsiros haj
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg nő küzd azzal, hogy már a mosás utáni napon sem tűnik frissnek a haja. A zsíros tövek egyáltalán nem nyújtanak szép látványt, és előfordul, hogy a direkt erre a problémára kifejlesztett samponok sem szüntetik meg a zavaró jelenséget.

A genetika mellett sok olyan apróság van, mely olajosnak tűnő tincseket eredményez, méghozzá a normálisnál jóval hamarabb. Néha tényleg csak pár rossz szokás eredménye a zsírosodás: a következőkre mindenképpen érdemes odafigyelni, mert gyakran ezek a jelentéktelennek hitt dolgok okozzák a problémát.

Túlzott ápolás

A festéstől, formázástól szárazzá, töredezetté vált szálaknak szükségük van ápolásra, de nem mindegy, hogyan használod a balzsamokat, pakolásokat és tápláló spray-ket. A túlzásba vitt kondicionálás elnehezíti a tincseket, és zsírosnak mutathatja őket. Ügyelj arra, hogy egy mosás utáni ápolót használj maximum, és ezeket se a hajtövekre, hanem 10 centivel lejjebb kezdd el felvinni, egészen a végekig. Így a roncsolódott részek megkapják a megfelelő hidratálást, a fejbőr pedig tovább friss marad.

A copfot is lehet túlzásba vinni

Szinte mindennap lófarokban hordod a hajad? Akkor ne lepődj meg, ha gyakran kell mosnod, hogy szép maradjon. A tincsek összefogása a faggyú és a hajba került szennyeződések felhalmozódásához vezethet, és a fejbőr is nehezebben tud lélegezni ilyenkor. Mindez azt eredményezi, hogy a haj akár már egy nap alatt olajos hatást kelt. Nem beszélve arról, hogy a legtöbben hajlakkot használnak a copfhoz, ami még inkább hozzájárul a zsírosodáshoz. Sőt, a túl szoros lófarok még hajhullást és kopaszodást is okozhat. Ezért, ha teheted, csak heti két-három alkalommal vesd be ezt a frizurát, lehetőleg a mosás előtti napon.

Tekergetés, simogatás

Sokan játszanak a hajukkal, vagy simogatják a tincseiket, ha izgulnak, esetleg unatkoznak, ez viszont nemcsak, hogy a végek töredezését okozhatja, hanem azok zsírossá válását is. Főleg akkor, ha valaki állandóan hátrasimítja, hátradobja a homloka környékéről a hajzuhatagát. Ilyenkor a fejbőr faggyúja átkerül a haj egészére, ráadásul a kézen, az ujjakon található természetes olajok is a szálakon végzik. A legtöbben nem is sejtik, hogy emiatt a rossz szokás miatt kell gyakran hajat mosniuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fésű is lehet a ludas

Hasonló okok miatt okoz zsírosodást a gyakori fésülés, illetve a nem megfelelően tisztított fésű, melyről a kihullott szálakon lévő szennyeződés és faggyú visszakerül az akár frissen mosott tincsekre. Ha teheted, naponta maximum két-három alkalommal simítsd csomómentesre a hajadat a heti rendszerességgel takarított kefével, hogy elkerüld a problémát.

Ami még zsírosodást okoz

Mindezeken felül B-vitamin-hiány, hormonális változások, a nem megfelelő sampon, a túl meleg víz és a túl gyakori mosás is okozhatja a haj zsírosodását. Állhatnak még a háttérben bizonyos bőrbetegségek is, többek között a korpa vagy a pikkelysömör, ezért, ha sehogy sem tudod visszaszorítani a jelenséget, és általában naponta, kétnaponta szükséged van mosásra, érdemes orvossal kivizsgáltatni, mi okozza a jelenséget.

Frizurák zsíros hajra

Amíg még nem oldódott meg a probléma, kíméld a hajadat, és told el egy nappal a mosást. Ha beveted ezeket a frizurákat, nem is látszanak majd a zsíros tövek.

Ezt is szeretjük