Vizesen vagy szárazon fésülöd a hajad mosás után? 7 hiba, ami súlyos károkat okoz a hajszálakban
Ártalmatlannak hinnéd ezeket a szokásokat, pedig valójában hajtöredezést és a szálak roncsolódását okozzák.

fesulkodes
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapi rutincselekvésekről sokan úgy gondolják, hogy szinte lehetetlen őket elrontani, pedig ez egyáltalán nem igaz. Egy egyszerű arcmosás is lehet káros a bőrre, ha nem megfelelő a víz hőfoka, de zuhanyzásnál is jó néhány apróságra oda kellene figyelni ahhoz, hogy egészséges legyen.

Hajmosás közben szintén rengeteg olyan pici hibalehetőség adódik, mely rosszat tehet a hajszálaknak. Ha egészséges, ragyogó és erős tincseket szeretnél, a következő dolgokra mindenképpen ügyelj mostantól.

Mosás túl gyakran, túl meleg vízzel

Ahogy az arc tisztításánál, a hajmosásnál sem mindegy, milyen gyakran ismétled meg, illetve milyen hőmérsékletű vízzel. Stephanie Johnson fodrász szakértő a The List oldalának mondta el, hogy a túlzásba vitt tisztítás és a forró zuhany károsíthatja a hajszálakat, a hajhagymákat és a bőr védekezőképességét, mivel eltávolítja a szükséges faggyúmennyiséget, és ezáltal még több termelésére ösztönzi a fejbőrt. Ráadásul a festett haj színét gyorsan fakóvá teszi. Ezért ajánlott először a kézen tesztelve beállítani a hőmérsékletet, és, ha kellemesen langyos, akkor mosd csak vele a tincseidet. Egy gyors, hideg öblítés viszont igazán jótékony lehet, mert ragyogóvá és selymessé teszi a hajkoronádat.

hajmosas

És, hogy milyen gyakran kell hajat mosni? Ez természetesen személyenként változhat, de a szakértők a heti két-három alkalmat tartják ideálisnak. Természetesen, ha gyorsan zsírosodik a hajtő, akkor nehéz lehet betartani, ebben az esetben kérd a fodrászod tanácsát azzal kapcsolatban, hogy milyen sampont és balzsamot használj. De egy nappal úgy is késleltetheted a mosást, ha a zsíros részeket elrejtő frizurát készítesz magadnak.

Fésülés: vizesen vagy szárazon?

Bár úgy tűnhet, hogy vizesen könnyebb és jobb kibogozni az esetleges apróbb csomókat, mint szárazon, ez valójában nem igaz, mert a nedves tincsekben sokkal nagyobb kárt teszel egy hajkefével. Ilyenkor jóval sérülékenyebbek a szálak, és hajlamosabbak töredezetté válni, illetve teljesen letörni. Ezért a fodrászok inkább azt javasolják, hogy szárítás után fésüld egyenesre. De, ha mindenképp úgy érzed, hogy szükség lenne egy kis segítségre, használj ritka fogú fésűt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A törölköző is lehet káros

A hajszálak törékenysége miatt a törölközővel szintén óvatosan kell bánni. Az erős dörzsölés könnyen kárt okozhat bennük, sőt, a hajvégek egymáshoz érve is sérüléseket hozhatnak létre a szálakban. Javasolt inkább enyhén rányomni az anyagot a tincsekre, engedni, hogy felszívja a felesleges vizet, majd becsavarni, illetve hagyni még egy picit így száradni. Utána jöhet a hajszárító.

Copf, fésülés és elfelejtett UV-védelem

Ezeken kívül is van még néhány lényeges apróság, amit érdemes elkerülni. A túl szoros copf vagy konty például nem tesz jót a hajnak, ugyanúgy, ahogy az sem, ha a hajtöveknél kezded a fésülést, és nem a hajvégeknél. De az UV-védelemről sem szabad megfeledkezni, mert a nap sugarai szintén roncsolhatják a hajat, főleg nyáron. Bár valóban apróságoknak tűnhetnek, ha odafigyelsz ezekre, gyorsan észreveszed majd a hajadon a változást.

Ezt is szeretjük