Tényleg nem szabad menzesz idején hajat festetni? Megkérdeztük a fodrásztól
A végeredmény nem mindig a fodrászszékben dől el.

haj-festes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordult már, hogy hajfestés után nem azt láttad viszont a tükörben, amit szerettél volna? Sokaknak még akkor is szembesülnie kell a kiábrándító végeredménnyel, ha egy drága fodrászszalonban vagyonokat fizetnek a festésért. Az okok viszont nem mindig a fodrász munkájában keresendők.

Nincs két egyforma haj, ezért hiába a divathullámok, nem mindenkin fog egyformán jól kinézni az adott frizura, és azt sem szabad elfelejtened, hogy a legkíméletesebb hajfestés is roncsolja a hajad szerkezetét, legfeljebb a modern technológiák kicsit kevésbé ártalmasak például egy hagyományos dauernél. 

Mindegy, hogy most készülődsz a hajfestéshez, vagy már régóta fested, akkor is érdemes megszívlelned néhány tanácsot, amivel a festett hajad sokkal szebb lehet. Az első lépés természetesen a megfelelő fodrász kiválasztása, aki figyel rád és hajad sajátosságaira, de más is befolyásolhatja a végeredményt.

Városi legenda vagy tény?

Sokan aggódnak, ha éppen a menstruációjuk idejére kapnak időpontot a fodrászhoz. A városi legendának sajnos van némi alapjuk, a fodrászok is elismerik, hogy a nehéz napokon a haj valamelyest tényleg másként reagálhat a festékre. 

- Sajnos ez sok mindent befolyásol a szervezetben, a hajban is, így tényleg előfordulhat, hogy picit kevésbé fogja meg azt a festék. Ez egyéni tényezőktől függ, nem lehet általánosítani a témában - mondta el kérdésünkre Tamás Anett fodrász.

- A végeredmény emiatt nem biztos, hogy látványosan eltérő lesz, de elképzelhető, hogy a szép, intenzív színt nem tudjuk elérni, és picit hamarabb is kopik majd. Jó kiindulópont a szempilla- vagy a szemöldökfestés: ha ebben tapasztalsz különbséget, nagyobb eséllyel látszik majd meg a hajadon is, hogy épp mikor festetted.

A fodrászok ugyan többnyire nem kérdeznek rá a ciklusodra, ám ha egyébként is problémás, érzékeny a hajad, az izgalom elkerülése érdekében jobban teszed, ha másik napot választasz.

Csak őszintén a fodrásznál

A beavatkozások még így sem mindenkinél eredményezik ugyanazt a képet. Hiába szeretnél egy balayage melírt vagy egy ombre festést, sajnos előfordulhat, hogy sírás a vége. Az okok pedig sokkal egyszerűbbek, mint hinnéd, egy kis előrelátással megelőzhetőek lennének.

- Alapvető tanács, hogy ha valaki fodrászhoz megy, legyen őszinte. El kell mondani, ha valaki otthon szokta festeni a haját drogériában vásárolt festékkel, ha korábban hennafestéket használt, hogy csak tőfestésre megy a fodrászhoz, vagy mindig a teljes hosszt át szokták neki festeni. Azt is, ha gyakran vasalja vagy süti a haját, de még a használt sampon is érdekes lehet.

És a legfontosabb: ha előtte drasztikus beavatkozáson esett át, például feketéről világosabbra, majd ismét sötétre festette a haját. Ezek olyan dolgok, amiről tudnunk kell, hiszen mind megviseli a hajat, illetve a várható végeredményt is ezek tudatában tudjuk felvázolni.

Ápold is!

Drága krémek tömkelegét kenik bőrükre a nők, a hajukat viszont már csak kevesen ápolják kellőképpen. Ha egy nagyon megviselt hajon szeretne például szőkítést a vendég, a fodrász jó esetben inkább először egy regeneráló vagy hajszerkezet-újjáépítő kúrát javasol. Ez hosszabb idő is lehet, de megéri megfogadni a tanácsot.

- Bizonyára találni fogsz egy olyan fodrászt, aki a kockázat ellenére is megcsinálja, de ezzel teljesen tönkreteszi a hajat. Hidd el, ilyen esetben sokkal jobban jársz egy olyan fodrásszal, aki tud nemet mondani, és elmondja, mit érdemes kihozni a hajadból, és mi az, ami nem megvalósítható.

A legfontosabb tanács pedig a fodrász szerint az, hogy ha valaki rászánja magát egy festésre, ne sajnálja a pénzt és az időt az ápolásra: szerezzen be egy színvédő sampont - sötét színnél véletlenül se gyümölcssavas samponnal mossa a haját -, egy olajat a hajvégekre - bármelyik fodrászkellékesnél bátran érdeklődhetsz, biztosan mutatnak a hajtípusodnak megfelelő termékeket több árkategóriában.

Ezt is szeretjük