Magas sarkú cipőt és harisnyát hordott, mégis férfiasnak tartották - XIV. Lajos különleges szettekben parádézott

XIV. Lajos igazi divatdiktátor király volt, aki csak a legdrágább, legjobb minőségű darabokat viselte. Kedvelte a harisnyákat, a magas sarkúkat, valamint a fodros, puffos ujjú darabokat.

xiv lajos cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A francia király, XIV. Lajos a 17. században teljesen megreformálta a divatot, ő maga pedig a legpompásabb, legkülönlegesebb szettekben parádézott. A fodros, puffos ujjú, harisnyás, magas sarkús összeállítások szinte a védjegyévé váltak, és mindenki igyekezett őt másolni, hogy a kegyeibe férkőzzön.

Öltözködési előírásokat hozott létre az udvarban, megszabta, mit viselhetnek az emberek a jelenlétében, Franciaországot pedig a divat központjává tette intézkedéseivel. 

XIV. Lajos a divat központjává tette Franciaországot

A Napkirály 1643-ban került a francia trónra, uralma alatt a gazdaság és a kultúra mellett a divat is hatalmas fejlődésnek indult. Ekkoriban még nem Párizs, hanem Madrid volt a fővárosa, a spanyolok öltözködését azonban a feszes, merev stílus jellemezte, és leginkább csak fekete vagy sötét darabokat hordtak.  

A francia arisztokraták is sokáig tőlük vették át az aktuális trendeket, illetve Milánóban vásároltak selymeket, mivel saját országuk nem gyártott hasonló minőségű luxustermékeket, és nem is volt meg a megfelelő politikai, kulturális és gazdasági befolyásuk ahhoz, hogy ők diktálják a divatot. XIV. Lajos azonban úgy döntött, ez így nem mehet tovább, és változtatni akart. Igazi gyümölcsöző üzletté tette a luxust, az általa létrehozott, megerősített bútor-, textil-, ruha- és ékszeripar pedig nem csak vezető hatalommá tette országát, hanem rengeteg embernek adott állást. Uralkodása alatt a párizsi bérből élők körülbelül egyharmada a ruha- és textilkereskedelemben kapott munkát.

Biztosította a szigorú minőség ellenőrzést, és megszabta, hogy semmit sem szabad importálni, amit el tudnak készíteni. Egyszer például megparancsolta saját fiának, hogy égesse el a kabátját, mert az idegen szövetből készült. A Versailles-i kastélyt káprázatos barokk pompába öltöztette, és persze ő maga is csak a legelőkelőbb, legdrágább és legdivatosabb darabokat viselte. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Magas sarkú cipőket és harisnyát hordott

XIV. Lajos számára az öltözködés igazi presztízskérdés is volt, mindig a legfényűzőbb anyagokban, ruhákban pompázott. Öltözékeit a színház, a drámaiság iránti szeretete is meghatározta, a mindennapokban is szinte színpadias szetteket viselt. Előszeretettel hordott csipkés, fodros, puffos ujjú, szalagokkal díszített összeállításokat, harisnyákat, ékszereket, és egyenesen rajongott a különleges díszítésekért, valamint a magas sarkú cipőkért, melyekben legtöbb portréján szerepel. 

Nagy kedvencei voltak a piros, tömbsarkú lábbelik, de például lánccal díszített, tömbsarkú, hosszú szárú csizmában is látható a róla készült festményen. Bár ezek ma már egyáltalán nem számítanak férfias viseletnek, akkoriban nagyon is azok voltak, és mindenki igyekezett másolni, lenyűgözni a királyt hasonló szettjeivel. Ugyanolyanokat azonban senki nem hordhatott.

Szigorú öltözködési előírásokat szabott

Hamarosan már az az udvari nemesek is királyuk példáját követték, és ruháikkal mutatták meg rangjukat, státuszukat és gazdagságukat. Az uralkodó el is várta tőlük a divatos öltözködést, a jelenlétében például a férfiaknak habit habillét, egy extravagáns, bársonyból vagy selyemből készült kabátot kellett viselniük, a nőknek pedig hímzett, vállukat csupaszon hagyó ruhát, habit de cour-t. 

XIV. Lajos udvarában olyan szigorú öltözködési etikettet vezetett be, amire máshol Európában nem volt példa. Volt például egy olyan kabát, a justaucorps à brevet, aminek viselését szabadalmi engedélyhez kötötte, és egyszerre csak ötvenen viselhették. Mivel mindenki méregdrága holmikat vásárolt, hogy kivívják a király elismerését, felhívják magukra a figyelmét, sokan eladósodtak a divat miatt.

XIV. Lajos nemcsak öltözködésével kommunikálta abszolút uralmát, de igazi divatforradalmat indított, divatnagyhatalommá tette Franciaországot, és megteremtette a haute couture alapjait. 

A 19. századi London legdivatosabb férfija

Beau Brummell a 19. század egyik legnagyobb divatikonja, legbefolyásosabb férfija volt, ő rakta le a dandy stílus alapköveit is. Minden úriember igyekezett másolni elegáns, egyedi öltözködését, amivel még a leendő királyra is nagy hatást gyakorolt. Extravagáns életmódjának és határtalan költekezési szokásainak azonban meglett a következménye. Harmincas évei után komoly pénzügyi gondokkal küzdött, és a csőd szélére került.

Ezt is szeretjük