Így nézett ki a 19. századi London legdivatosabb férfija: Beau Brummellt stílusérzéke igazi hírességgé tette akkoriban
A 18. század végén és a 19. század elején mindenki úgy akart kinézni, mint Beau Brummell: a piperkőc férfi igazi stílusikon volt Londonban.

beau brummell cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beau Brummell a 19. század egyik legnagyobb divatikonja, legbefolyásosabb férfija volt, ő rakta le a dandy stílus alapköveit is. Minden úriember igyekezett másolni elegáns, egyedi öltözködését, amivel még a leendő királyra is nagy hatást gyakorolt. 

Extravagáns életmódjának és határtalan költekezési szokásainak azonban meglett a következménye. Harmincas évei után komoly pénzügyi gondokkal küzdött, és a csőd szélére került.

Beau Brummell, a 19. századi divatdiktátor

George Bryan Brummell 1778-ban született Londonban egy középosztálybeli család gyermekeként. Apja egészen kicsi korától igyekezett igazi úriembert nevelni fiából, aki először Eton College-ben folytatta tanulmányait, majd az Oxfordra került. A tudományok helyett már ekkor is inkább az öltözködés izgatta: a középiskolában például megreformálta a kötelező viselet részét képező nyakkendőt. 

Korábban, a 18. század elején és közepén a divatot főképp a francia stílus és az akkori uralkodók alakították: népszerűek voltak a színes, selyem-, szatén- és bársonyanyagok, a harisnya, a csipkegallér, a mandzsetták, a nadrágjukat pedig harisnyával hordták az előkelő urak. Beau Brummell viszont korán felismerte, hogy a korban zajló változásoknak köszönhetően egyre erősebben megjelent a társadalmi mobilitás. A státuszt pedig nem feltétlenül csak a születés és a vagyon, hanem a stílus és a személyiség is meghatározhatta.

1794-ben csatlakozott a huszársághoz, és a walesi herceg, azaz a későbbi IV. György király saját ezredéhez került. Sármjával és megjelenésével már ekkor levette a lábáról az embereket, még a leendő uralkodóra is nagy hatást gyakorolt öltözködésével. Annak ellenére, hogy apja halála után nagyobb összeget örökölt, még mindig nem tartozott a tehetős úriemberek közé, mégis igencsak jól boldogult. Nagy népszerűségre és számos követőre, arisztokrata ismerősre tett szert, és a trónörökössel is szoros kapcsolatot alakított ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A stílusikon és az első dandy

1797-ben kilépett a katonaságból, de ezzel nem veszítette el kapcsolatait, sőt még szélesebb körben ismertté vált, ugyanis ezután a társadalmi életére koncentrált. A walesi herceggel továbbra is barátok maradtak, és egyre feljebb került a ranglétrán: hamarosan a legelőkelőbb arisztokrata körökben mozgott, majd az elit divatikonja lett. Hatalmas befolyása volt az emberekre, mindenki úgy akart öltözködni, ahogyan ő.

- Maximális luxus a minimális hivalkodás szolgálatában - ez volt stílusának mottója. Beau Brummell ugyanis a korábbi díszes, feltűnő szettek helyett inkább az egyszerűbb, letisztultabb eleganciára és a magas minőségű darabokra szavazott. Úgy vélte, ha az emberek megfordulnak valaki után az utcán, akkor az illető nem jól öltözött, hanem inkább túlságosan is kihívó. Ikonikus megjelenését leginkább a sötétkék kabát, a hosszú nadrág és lovaglócsizma, a vászoning, a kalap és a látványos módokon megkötött fehér nyakkendő jellemezte. Gyakran órákat készülődött, mielőtt elindult valahova, mert csakis tökéletes, igényes szettben volt hajlandó kimozdulni. Nem véletlen, hogy akkoriban ő volt Anglia első számú gentlemanje, és őt tartják az első igazi dandynek, illetve a dandy stílus megalapozójának. A kora igazi celebje volt, akit mindenki ismert, és akire mindenki hasonlítani akart.

beau brummell 2
Fotó: Pinterest

Ápoltság, igényesség, luxus

Beau Brummell nemcsak öltözködésében tért el a korabeli férfiaktól, hanem higiéniai szokásaiban is. Sokkal jobban odafigyelt magára, mint a legtöbben: naponta fürdött, gyakran cserélte a fehérneműjét, rendszeresen mosott fogat és hajat, nagy gondot fordított a borotválkozásra, egy idő után pedig rászokott a parfümhasználatra is. Megjelenésére egyáltalán nem sajnálta a pénzt, csizmáit például mindennap pezsgővel fényesítette. De pont ez a mérhetetlen költekezés, valamint udvariatlan, kissé kötözködő viselkedése okozta a bukását.

Arroganciája és féktelen költekezése tette tönkre

A divatdiktátor hatalmas összegeket költött a megjelenésére, emellett pedig szerencsejátékozott is, így egy idő után nagyon nehezen tudta már fenntartani magát, illetve luxuséletvitelét. Adósságokat halmozott fel, arroganciája és udvariatlan, szúrós, lekezelő megjegyzései miatt pedig egyre több ellensége lett. A leendő uralkodóval is összekaptak, így elvesztette támogatását, és rajta kívül is számos arisztokrata haragját vívta ki viselkedésével. 

Harmincas évei végére sokat veszített népszerűségéből, később pedig megszökött, majd börtönbe is került adósságai miatt. Innentől kezdve már sosem nyerte vissza státuszát. Barátai próbálták támogatni, de egészségi állapota is egyre csak romlott. Végül a szifilisz már az egész testét, az idegrendszerét is megtámadta, és 1840-ben a caeni elmegyógyintézetben hunyt el szegényen.

Így néznének ki a történelem leghíresebb női ma

Egy grafikusként dolgozó fiatal nő a történelem leghíresebb alakjainak arcát alkotja újra, és azt mutatja meg, hogyan is festenének most, napjainkban. A Royalty Now nevű Instagram-oldalra posztolja különleges képeit, melyeken mindenki láthatja, szerinte hogyan néznének ki a leggyönyörűbb nők a 21. században. Összegyűjtöttük legjobb műveit.

Képek: Getty Images Hungary, Pinterest, Pinterest, Wikipedia.

Ezt is szeretjük