Alig tudtak járni benne a nők, mégis évekig divat volt: haláleseteket is okozott a kényelmetlen szoknya

Őrült és veszélyes volt az a szoknyadivat, ami a 20. század elején vált népszerűvé a nők körében.

szoknyadivat1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Divatirányzatok jönnek-mennek, ám vannak olyan trendek, amik olyan hajmeresztőek vagy éppen különlegesek, hogy még évek vagy évtizedek múlva is ezekről beszélnek. A ceruzaszoknya elődje is ilyennek számít.

Az angolban csak hobble skirt néven emlegetett ruhadarabra nem született magyar megfelelő, de tükörfordításban talán a tipegőszoknya jelző a legmegfelelőbb rá, nem véletlenül. Ebben a szoknyában ugyanis csak úgy lehetett közlekedni, mint ahogyan a pingvinek vagy gésák járnak.

Egy trend, ami a levegőben született

Az 1900-as évek elején nem létezett más elfogadható viselet a nők számára, mint a hosszú szoknyák. Bár az abroncsokat már ezekben az években kezdték elhagyni, és a mozgásterük is nagyobb lett, még nem álmodozhattak rövidebb ruhákról vagy esetleg nadrágokról. 

szoknyadivat2
Fotó: Wikipédia

A hobble skirt is a hosszú szoknyák egyik továbbfejlesztett változata, ami 1908 és 1914 között volt divatos. A kialakulása - bár vitatott - egyes állítások szerint egy fontos történelmi eseményhez kapcsolódik. 1908-ban a repülés atyjai, a Wright fivérek bemutatót tartottak Franciaországban, a történelem első női utasával Edith Hart O. Berggel. 

A repülés során egy kötéllel szorosan a nő bokája köré erősítették a szoknyáját, hogy ne rebbenjen fel, ezzel akadályozva a látását. Az amerikai légi múzeum szerint egy francia divattervező Paul Poiret a repülőről leszálló nőt meglátva alkotta meg a trendet, hiszen Bergnek még a földet érés után is a bokájához volt kötve a szoknyája. A dizájner híres volt formabontó ötleteiről, többek között keleties hatású, nadrágos összeállításokat is tervezett hölgyeknek.

Kényelmetlen és veszélyes

Egy ideig óriási divat lett a körbefogott szoknyából, ám egyre több nő érezte magát kényelmetlenül. A nehézkes járás miatt sokan sebességkorlátozott szoknyaként emlegették, és viccből még futóversenyeket is tartottak benne. Azokban az időkben szinte csak magasított peremű vonatokkal lehetett közlekedni, amire igencsak megnehezítette a fellépést.

szoknyadivat5
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Emiatt 1912-ben New Yorkban elindultak a kifejezetten bicegőszoknyák miatt alacsonyított vasúti kocsik, egy év múlva pedig Los Angelesben is hasonló lépésre szánták el magukat a bokánál szűk ruhadarab miatt. Innen is látszik, mekkora divat volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szoknya amellett, hogy kényelmetlen volt, még veszélyesnek is számított - olyannyira, hogy halálesetet is okozott. Chicago kormányzója egyenesen abnormálisnak nevezte a viseletet, több munkahelyen pedig betiltották, hogy ilyenben dolgozzanak a nők. 1910-ben egy párizsi hölgy egy versenypályán lelte halálát, mert a szoknyája miatt nem tudott elfutni egy elszabadult ló elől, amely halálra taposta. Egy évvel később pedig a tizennyolc éves Ida Goyette  fulladt egy csatornába öltözéke miatt.

Leáldozott a veszélyes trendnek

Főleg az idősebb korosztály kedvelte az irányzatot, úgy érezték, hogy kifinomultságot és tartást ad a modern nőknek, akik egyre jobban kacsintgattak a feminizmus felé. A támogatásuk ellenére az I. világháború és a sok sérülés miatt leáldozóban voltak a szoknyák, hiszen nem állták meg a helyüket a nehéz időkben.

szoknyadivat4
Fotó: Thompson / Getty Images Hungary

Bár a divattörténelem folyamatosan váltogatta a szűk és bő szoknyák trendjeit, a bokánál leszűkített, hosszú ruhák már soha nem tértek vissza. Mai leszármazottjának talán a ceruzaszoknyákat lehet tekinteni, amik bár szűkek, de a térd körül végződnek, így téve szabadabbá a mozgást.

Karcsú derekat varázsolnak ezek a szoknyák - Nőies, divatos darabok, melyekben vékonyabbnak tűnsz

Mára már teljesen átalakult a szoknyák divatja, mutatjuk azokat a darabokat, amikkel nem lőhetsz mellé.

Karcsú derekat varázsolnak ezek a szoknyák – Nőies, divatos darabok, melyekben vékonyabbnak tűnsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia, borítókép: vintage_yunna / Instagram)

Ezt is szeretjük