Akkora botrányt okozott ez a cipő a középkorban, hogy törvényben tiltották a viselését: mindenki ilyet akart
Járni is alig lehetett a hosszú orrú cipőben, mégis mindenki ilyet viselt a középkorban.

hosszu orru cipo cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során számos bizarr, szokatlan divat ütötte fel a fejét. A szépségápolás terén népszerűek voltak a mérgező kencék, a trendek miatt a nők kitépkedték hajszálaikat, hogy minél magasabbnak tűnjön a homlokuk, vagy éppen falfehérre festették arcbőrüket. De az öltözködésben is hódítottak furcsaságok, ezek közé tartoztak például a ma már inkább nevetségesnek tűnő, extrém hosszú orrú cipők is.

Ezek a lábbelik a 12. században kezdtek elterjedni, és az évek múlásával akkora népszerűségnek örvendtek, hogy törvényben próbálták szabályozni, majd tiltani a viselésüket. 

A csőrös cipők elterjedése a középkorban

Úgy tudni, a furcsa fazon a kereszteseknek köszönhetően vált divatossá Európában, és bár a 12. században bukkant fel, igazi fénykorát a 14. században élte. Hasonló darabokat egyébként az ókorban is viseltek, ám azok nem rendelkeztek ennyire hosszú orral. A szokatlan dizájn a feltételezések szerint a szír, az akkád és a hettita kultúra modelljein alapult, de tükrözte a gótika esztétikáját is. Az őrület igazán az 1300-as években indult el Krakkóból, innen is ered a cipők egyik elnevezése, a crakow. Ezen kívül „poulaine”-nek is hívták őket, ez a szó Lengyelországra utalt.

Először a szolidabb változatot hordta mindkét nem, azonban egy idő után a férfiak esetében elharapódzott a divat, és a cipő orrának hossza státuszszimbólummá vált, így elindult a határtalan versengés. Minél hosszabb, hegyesebb volt a lábbeli, annál magasabb rangot, annál nagyobb gazdagságot, illetve annál erősebb maszkulinitást jelzett. 

Kitömték, merevítették, hogy járni lehessen benne

A cipő a leggyakrabban bőrből készült, ám az egyre hosszabbodó fazon miatt instabillá vált, járás közben oldalra csuklott, ezért egy idő után merevítésre volt szükség. Az orrát ezért gyakran gyapjúval, szőrrel, mohával vagy valamilyen más puha anyaggal tömték ki, azonban az is előfordult, hogy az egész lábbelit merevíteni kellett, például bálnacsonttal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A cipőt általában selyemmel, bársonnyal, különböző textíliákkal, mintákkal vagy festéssel díszítették, és úgy gyártották, hogy szabadon hagyja a bokát, látni engedje a korban igen divatosnak számító harisnyákat, ezáltal pedig vonzóbbnak mutassa viselőjét. Az sem volt ritka, hogy az orrára csengőket rögzítettek, hogy még feltűnőbbé, még különlegesebbé tegyék.

A cipő orra egyre hosszabbá vált

A nemesség körében a divat az évek múlásával egyre inkább elharapódzott. Mivel a gazdagság és a férfiasság szimbólumává vált a cipő orra, mindenki minél hosszabbra vágyott: volt, hogy az urak akár 40-50 centis cipőkben jártak, melyek jócskán megnehezítették a sétát, leginkább csak a tipegés volt lehetséges bennük. Ez nemcsak a hétköznapokban, hanem a harcmezőn is gondot okozott, mivel gyakran a lovagok is ilyen lábbelit hordtak annyi különbséggel, hogy ez is a páncéljuk anyagából készült. Persze, lehetetlen volt bennük lóra ülni és harcolni, ezért egy idő után levágták az orrukat, majd a harcokban elhagyták a viselését.

Törvényben szabályozták, tiltották a viselését

A megállíthatatlanul terjedő és fejlődő divatot több ország vezetői sem nézték jó szemmel, főleg azért, mert úgy vélték, a cipő orrhossza és a férfiasság jelképe közötti kapcsolat túlságosan is erotikus és buja. Ezért számos területen először rendeletekkel igyekeztek szabályozni őket, de kevés sikerrel. Ekkor a ranghoz kötötték azt, hogy ki mekkora lábbelit hordhat, majd Párizsban végül 1368 ban, Angliában pedig 1436-ban törvényben tiltották meg a viselését.

Az őrült trendet az 1500-as évek környékén váltotta fel egy másik divat: a hegyes orrú lábbelik helyét ezután a széles orrú cipők vették át.

Képeken a legfurcsább cipők

Veled is előfordult már, hogy felnéztél az égre, és az egyik felhőt éppen olyan alakúnak láttad, mint egy cipőt? A lábbelik ötletét különböző hétköznapi tárgyak adták: a kerti gyeptéglától kezdve a darált húsig mindenből ki lehet hozni valami cipőset. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük