Nem volt izgatóbb az ókorban, mint egy nő erős, összenőtt szemöldöke: miért látták szexinek?

Az ókori Görögországban és Rómában ezért számított rendkívül vonzónak egy összenőtt szemöldökű nő.

osszenott szemoldok okor cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A szépségideál a történelem során folyamatosan változik. Az elmúlt korokban számos olyan szexepil volt, melyet ma már furcsának, szokatlannak vagy egyenesen taszítónak találnánk. A középkorban például rendkívül csábítónak látták a magas homlokot, ezért a nők borotválták, kitépkedték hajszálaikat, hogy minél feljebb vigyék a hajvonalukat.

Már az ókorban is számos érdekes divat ütötte fel a fejét. Többek között a szemöldöktrendek terén sem a szabályosra szedett formák hódítottak, mint most, az elmúlt években. Teljesen mást találtak vonzónak, és az is kiderült, hogy miért.

Az összenőtt szemöldök ideálja az ókorban

Az ókori Görögországban és Rómában elméletileg a természetes szépséget tartották a legvonzóbbnak, ám persze megvolt az elképzelésük arról, hogy pontosan milyen külső tulajdonságok is tartoznak bele ebbe a fogalomba. Az ellenállhatatlan hölgyeknek dús, vastag, sötét és középen majdnem vagy teljesen összeérő szemöldöke volt. A legtöbb asszonyt a szobrokon, mozaikokon vagy festményeken is így ábrázoltak.

oszenott szemoldok 1

Ezt nem csupán azért találták szexinek, mert úgy gondolták, naturális hatást kelt, és szépen kiegészíti egy nő arcát, keretezi a tekintetét, hanem azért is, mert úgy vélték, az ilyen szemöldök a magas intelligencia, a műveltség jele, valamint a női szexualitás szimbóluma. Éppen ezért voltak ellenállhatatlanok azok a nők, akik hasonló jegyekkel büszkélkedhettek: mások irigyelték őket, és mindent megtettek azért, hogy ők is elérjék az ideális külsőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mindent elkövettek a vastag szemöldökért

Az asszonyok különböző praktikákat vetettek be azért, hogy megfeleljenek az ideálnak. Gyakori trükk volt például, hogy szénnel festették feketére a szemöldöküket, vagy éppen plusz szálakat rajzoltak maguknak minden reggel a homlokuk középső részére. Akiknek pedig túlságosan ritka vagy vékony volt, legtöbbször állati prémmel egészítették ki: a legnépszerűbb megoldás a kecskeszőr felragasztása volt. Az is előfordult, hogy nemcsak plusz szálakat, hanem egy egész, állati szőrből készült szemöldököt ragasztottak a homlokukra. Amikor pedig nem használták, egy kicsi dobozban tárolták az otthonukban.

oszenott szemoldok 2

Az ókor vége felé ez a trend már igencsak elhalványult, azonban a történelem során többször is újra megjelent. A híres festőnő, Frida Kahlo ikonikus szemöldöke például ismét divatot teremtett az 1940-es, 1950-es évek környékén, és manapság is ismét kezd visszatérni, többek között a modellnek, Cara Delevingne-nek köszönhetően. 

Brutális szépségideálok a világon

A szépségideál a világon egyáltalán nem szabványos és egységes, sőt néhol európai szemmel nézve egészen bizarr dolgokat kell tenniük magukkal a nőknek ahhoz, hogy szépnek találják őket. Nézd végig különleges galériánkat, és tudd meg, hogy egyes országokban milyen furcsa dolgokat találnak szépnek a férfiak és a nők!

Képek: Getty Images Hungary, Pinterest.

Ezt is szeretjük