Nincsenek szavak a nő külsejére: mit tesz a testtel a túlzásba vitt szoláriumozás?
A tanorexia, vagyis a szoláriumfüggőség létező dolog, és legalább olyan veszélyes, mint az alkoholfüggőség.

szolarium cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szoláriumok régóta népszerűek, annak ellenére, hogy világviszonylatban naponta meghal egy ember melanoma miatt, míg Magyarországon évente háromezer embert diagnosztizálnak vele. Bőrgyógyászok ezért rendszeresen, már jóval a strandszezon beköszönte előtt próbálják felhívni a figyelmet a túlzásba vitt napozás, illetve szoláriumozás veszélyeire.

Az amerikai Skin Cancer Foundation közleménye szerint ráadásul azok, akik 35 éves koruk előtt megkezdik a mesterséges napozást, 75%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek bőrrákosak. Az aggasztó eredmények tükrében mostanra több országban korlátozták a szoláriumhasználatot - elsősorban a 18 éven aluli személyeknek -, míg Franciaország a jövőben teljesen betiltaná.

A tanorexia azonban nemcsak egy múló szeszély, hanem egy alattomos betegség, ami megszünteti az ember félelemérzetét, és kizárólag a hőn áhított barnaságot tartja szem előtt. Jó példa erre a 22 éves Hannah Tittensor története.

Ezt teszi a bőrrel a túl sok szolárium

A fiatal lány 2015-ben járt először szoláriumban, mert szerette volna megőrizni nyaraláskor szerzett barnaságát. Nem telt bele sok idő, mire Hannah teljesen a gépek rabjává vált, azaz teljesen fényfüggő lett. Manapság hetente minimum 45 percet szolizik, de az illegális, injekciós önbarnítást is kipróbálta már, noha pontosan ismeri a mellékhatásait.

Hannah 2015-ben és 2018-ban. Rá sem ismerni az eredeti bőrszínére.
Hannah 2015-ben és 2018-ban. Rá sem ismerni az eredeti bőrszínére.

A mesterséges barnítószer eredete az Egyesült Államokhoz köthető, itt fejlesztették ki az injekció formájában beadható szert, valamikor a nyolcvanas években. A készítmény nem más, mint egy szintetikus hormon, ami fokozott melanintermelésre ösztönzi a bőrt. Az injekció a legtöbb országban illegális, mivel soha nem tesztelték, és a mellékhatásairól sem készültek felmérések.

A tanorexia nem hóbort, hanem súlyos betegség

Dr. Jody A. Levine és Dr. Amy Wechsler bőrgyógyász-pszichiáterek szerint a tanorexiában szenvedő betegeknek nemcsak a félelemérzetük csökken, hanem a szoláriumozás lassacskán életük minden területén átveszi a kontrollt, így idővel ez lesz az egyetlen pótcselekvés, amitől szebbnek, kívánatosabbnak érzik magukat. Dr. Levine hozzátette, hogy a tanorexiások nem érik be önbarnító krémekkel, mert szorongásukat kizárólag a szolárium enyhítheti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

"Négy műtétem volt a bőrrák miatt"

Ezt a 49 éves Judy Cloud írta saját Facebook-oldalán, hogy felhívja az emberek figyelmét, és története elmesélésével elrettentse a fiatalokat a rendszeres szoláriumozástól. A kétgyermekes édesanya több mint húsz éve küzd bazálsejtes karcinómával, a bőrrák talán leggyakoribb formájával.

Judy testéről összesen 23 rákos gócot távolítottak el a sebészek.
Judy testéről összesen 23 rákos gócot távolítottak el a sebészek.

Először 1995-ben, egy rutinvizsgálat alkalmával derült ki, hogy rákos, azóta pedig a betegség többször is kiújult nála. 2016-ban aztán rászánta magát egy nagyon fájdalmas - és átszámítva mintegy 10 millió forintos - műtétbe, melynek során eltávolították a rákos gócokat az arcáról, a mellkasáról, a karjairól és a lábairól. 

A bőr nem felejt

Erre Battyáni Zita, a Kaposi Mór Oktató Kórház bőrgyógyászati osztályának vezető főorvosa hívja fel a figyelmet a VEOL korábbi cikkében. Az orvos kiemeli, hogy az emberi bőr az őt ért legapróbb fénysugárzásokat is elraktározza, melyek aztán összeadódnak, évtizedekkel később pedig visszaköszönnek a bőrön. Enyhébb esetben a bőr elvékonyodik, hamarabb ráncosodik, ám gyakran sejtszintű a károsodás, minek következtében kialakul a bőrrák.

Miért okoz függőséget a szoláriumozás?

A Texasi Egyetem és a North Texas Egészségügyi Intézmény egérkísérletekben vizsgálta a szolárium, pontosabban az UV-sugarak agyra gyakorolt hatását: Dr. Bryon Adinoff, az egyetem pszichiátere és kollégái kiderítették, hogy az ultraviola sugárzás endorfint, ismertebb nevén boldogsághormont termel. 

Amíg a rágcsálók folyamatos endorfinlöketet kaptak, érzéketlenebbé váltak a külső hatásokra, így az érintésre és a hőmérséklet-változásra. Úgynevezett endorfinblokkolók bevetése után azonban többségüknél szédülés, hányás jelentkezett. Bár a szakértők szerint eredményeik további vizsgálatokat kívánnak, a fenti példák egytől egyig a bőr megóvására figyelmeztetnek, 18 éves kor előtt és után.

A túlzott stressz bőrtünetei

A túlzott aggodalom és szorongás nemcsak állandó fáradtságot, alvásproblémákat okoz, hanem fejfájást és gyomorproblémákat is. De a külsőd is jelzi, ha túl sokat idegeskedsz. Ha a következő jelenségeket észleled magadon, lehet, hogy nem ártana visszavenni egy kicsit a tempóból, sportolni vagy jógázni, mert, ha más betegség biztosan nem áll a háttérben, valószínűleg a stressz okozza.

Képek: Getty Images Hungary, Instagram/dirtyyhippie_/, Facebook/Judy Cloud.

Ezt is szeretjük