Nem játék, ha hajfestés után nem múló viszketést, égő fejbőrt érzel: a hajfesték-allergia tünetei, amit vegyél komolyan

Kevesen tudják, de a hajfestékek akár komoly, sőt, életveszélyes allergiás reakciókat is okozhatnak.

hajfestes cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hajfestés ma már teljesen megszokott és hétköznapi jelenség, rengetegen színezik át rendszeresen a tincseiket. A többségnek pedig meg sem fordul a fejében, hogy a fejbőrrel és a hajszálakkal érintkező anyag akár komoly tüneteket is okozhat.

Az enyhe bizsergő, esetleg minimálisan viszkető érzés gyakran jelentkezik a folyamat során, ám a hajfesték-allergia ennél sokkal kellemetlenebb és súlyosabb következményekkel is járhat. 

Allergiát okozó anyagok a festékekben

Még a modern hajfestékek is sok káros, allergiát és irritációt könnyedén előidéző kemikáliát tartalmaznak. Ezek közé tartoznak például az ammóniumsók, a parafenilén-diamin (PPD), a paratuléndiamin (PTD), a resorcinol, a p-aminofenol és az m-aminofenol, melyek általában a legfőbb kiváltó okai a tüneteknek. Ezek közül is a PPD okoz a leggyakrabban elváltozásokat, ráadásul ez a termékek kétharmadában megtalálható, főleg a sötét és fekete színt eredményezőkben, még a hennában is. Így a tévhittel ellentétben az ammóniamentes változatok is kiválthatják az allergiát, hiszen sokszor nem ez jelenti a problémát. A szőke színekben pedig ezek mellett az ammónia és a peroxid keveréke okozhat kellemetlenségeket.

A hajfesték-allergia tünetei

Az anyag felvitele utáni bizsergés vagy enyhe viszketés normálisnak számít, ez nem jár komolyabb következményekkel, azonban vannak olyan jelenségek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek közé tartozik a bőr kipirosodása, az igen erős és nem múló viszketés, az égő érzés az érintett területen, de piros kiütések, sebek is gyakran kialakulnak ilyenkor. Ezek a problémák a legtöbbször a fejbőrön, a fülön, a halántékon vagy a nyakon jelentkeznek, ám a szemhéjon vagy a kézfejen is előfordulhatnak, ritkán pedig az egész testet eláraszthatják a vörös, viszkető foltok.

De jóval súlyosabb problémákat is okozhat a festék, melyek akkor is létrejöhetnek, ha valaki nem figyel a kezdeti, apróságnak tűnő elváltozásokra, és tovább használja a megszokott anyagot. Ilyenkor előfordulhat, hogy megduzzad a szem, az ajkak, az egész arc vagy akár a torok és a nyelv is, ami akár fulladást is okozhat. Sok esetben tapasztalható még durva, csomós hajhullás, hányinger, hányás és szédülés is. Mindezeken kívül pedig légzési nehézségek is jelentkezhetnek, melyek életveszélyesek lehetnek.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a tünetek pedig egyáltalán nem olyan ritkák, mint azt a legtöbben hiszik. Több nő is megosztotta már, milyen komoly problémákat okozott nála a hajfesték-allergia. Volt, akinek egy hatalmas foltban kihullott a haja, olyan, akinek kétszeresére duzzadt az arca, sőt, sajnos kómát is okozott már a hajfesték.

Mi a teendő, és mire kell figyelni?

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondani a hajfestésről, csupán azt, hogy óvatosan és körültekintően kell alkalmazni a festéket. Minden új termék kipróbálása előtt tesztet kell végezni a kézfejen, és, ha itt okoz bármilyen tünetet, nem szabad használni a hajon. Olyan is előfordulhat azonban, hogy a már megszokott kencére lesz allergiás egy idő után a szervezet, ilyenkor mindenképpen váltani kell. Az enyhe mellékhatásokat, a pirosságot és a viszketést jól enyhítheti egy kamillás öblítés, mely nyugtatja a fejbőrt. Ha pedig valahogy mégis súlyos reakciót vált ki a festék, azonnal le kell mosni, és orvoshoz kell fordulni a tünetekkel: a szakértő megállapíthatja a megfelelő, akár gyógyszeres kezelést, és kiderítheti, milyen összetevő okozta a problémát.

Durva képeken az allergiás reakciók

Néhányan az interneten osztották meg, milyen súlyos gondokat okozott náluk egy-egy hajfesték, krém vagy házi pakolás. Azért posztolták a fotóikat, hogy felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos használat előtt tesztelni a termékeket, ők ugyanis erről elfeledkeztek. Vigyázz, felkavaró képek következnek.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük