9 tipp az egészséges, erős, ellenálló körmökért

Törik, vagy könnyen beszakad a körmöd, és állandóan a ruhádba akad? Néhány egyszerű trükkel megakadályozhatod ezt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A körmök és a kezek ápoltsága nagyon is fontos, hiszen erre általában kevesebb figyelmet fordítunk, mint az arcápolásra. Ha te is ritkábban jársz manikűröshöz, mint kozmetikushoz, íme, néhány egyszerű tipp az egészséges körmökért. Akadnak házi praktikák és táplálkozási tanácsok is.

A legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha kézmosás után mindig kézápoló készítményt használsz. A szappanok szárítják a bőrt és a körmöt, ami az utóbbi töredezéséhez, rétegekre hasadásához vezet.

A mandulaolaj kevés sóval elkeverve valóságos csodaszer. A körmökre és a kutikulába dörzsölve erősíti a gyenge, beszakadásra hajlamos körmöket, és táplálja a száraz, hámló kutikulát.

A kutikula ápolása

A kutikula a köröm tövénél húzódó, vékony bőrcsík. Feladata, hogy védőgátat képezzen a baktériumok útjában, melyek a köröm alá hatolva károsítanák az alant képződő élő sejteket.

Fontos a kutikula helyes ápolása. Masszírozd a körömmel együtt rendszeresen kutikulaolajjal vagy mandulaolajjal, hogy tápláld és serkentsd a növekedést.

Az elhanyagolt kutikulák kiszáradhatnak és begyulladhatnak. Ha túlságosan durván tolod hátra a bőrt, megsértheted az alul képződő új sejteket, veszélyeztetve ezzel a körmök egészséges növekedését. Csakis fürdés után, nagyon óvatosan told hátra a kutikulákat, amikor a bőr puha.

Ne vágd vagy rágd le a körömre ránövő bőrt, mivel így körömszálkák képződhetnek. Ne húzd vagy tépd le a kutikulát. A száraz, kemény részeket nagyon óvatosan vágd le körömollóval úgy, hogy az élő bőrt ne érintsd. A fertőzésveszélyt elkerülendő használat előtt fertőtlenítsd az ollót.
Ha a körömre ránövő bőr gyorsan nő, használj kutikulapuhító készítményt. Vigyél fel egy keveset a kutikulákra, és alaposan masszírozd be. A termékismertetőben megadott határidő - általában három perc - után vattás körömpálcikával, manikűrrudacskával szedd le.
 

Szokj le a körömrágásról, mely súlyosan károsítja a körmöt és a kutikulát, és deformált körmökhöz, egyenetlen növekedéshez vezet. A körömrágással kórokozókat juttathatsz a köröm közvetlen közelébe, ami fertőzésekhez vezet.

Ép és szép körmök

Serkentsd a köröm növekedését. Masszírozd a körmök tövét, amilyen gyakran csak tudod. A gépírás, zongorázás vagy egyéb, komolyabb ujjmozgást igénylő feladat fokozza az ujjak vérellátását.

A lehető legritkábban használj körömlakklemosót, kiváltképp, ha acetont tartalmaz, mivel nagyon kiszárítja a körmöt. Kézápolással foglalkozó szakemberek szerint heti egy alkalomnál többször nem ajánlott lemosót használni. A szükséges legkisebb mennyiséget vidd fel, és kerüld a kutikulát, illetve a körömlemez körüli bőrt.

A köröm táplálása

Az egészséges, szép körmökhöz elsősorban friss, teljes értékű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeken és italokon alapuló étrendre van szükség.

A köröm lassan nő, így jó néhány hónap telik el, mielőtt láthatóvá válik a különbség. Hacsak nem vagy súlyosan alultáplált, napi ételeidből, italaidból, étrend-kiegészítő vitaminjaidból körmöd megkapja, amire szüksége van.
Az alábbiakban azokat a tápanyagokat soroljuk fel, melyek hozzájárulnak a köröm növekedéséhez, illetve azt, hogy milyen élelmiszer-féleségben találod meg azokat.

  • A-vitamin: segít megerősíteni a körmöket, és serkenti a csontnövekedést. Megtalálható a halban, a májban, a tojássárgájában, a tejben, a spenótban, a brokkoliban és a vörös, illetve sárga zöldségekben.
  • B7-vitamin - biotin - és H-vitamin: a körömsejtek növekedésének támogatásával erősíti a körmöket. Forrása a sörélesztő, a brokkoli, a sajt, az olajos magvak, a szója, a napraforgómag, az édesburgonya és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
  • B2-vitamin - riboflavin: az egészséges bőr, haj és körmök vitaminja. A következő zöldségekben találod meg: répa, spárga, spenót, édesburgonya, alma, fokhagyma, gyömbér, papaya, élénk színű gyümölcsök és zöldségek.
  • B12-vitamin - kobalamin: segíti a szervezet fehérjefelépítési folyamatait és a körömsejtképződést. Megtalálható többek között a sajtban, a tojásban, a tejben és a tengeri algában.
  • D-vitamin: fokozza a kalcium beépülését, ami megakadályozza a körmök kiszáradását, töredezését. Tartózkodj a napon, egyél halat, halolajat, májat és tejet.
  • Kalcium: segíti a fogak, csontok és körmök növekedését, illetve egészségüknek megőrzését. Forrásai: tofu és olajos magvak, keserű leveles, zöld növények - például a pitypang -, brokkoli és tejtermékek, például tej és sajt.
  • Vas: alapvetően fontos tápanyag, hiánya a körmök elvékonyodásához, meggyengüléséhez vezet. A vasbevitelt fokozhatod, ha sok vörös húst, sötétzöld színű zöldségeket, szárított gyümölcsöt és olajos magvakat eszel.
  • Szilikon: a szervezet kalciumfelhasználásának hatékonyságát növeli, és szükséges a körömképződéshez. Megtalálható a lucernacsírában, a barnarizsben, a paprikában, a szójában, a leveles zöldségekben és a gabonafélékben.
  • Cink: nagyban hozzájárul a sejtek növekedéséhez. Az egészséges bőr és köröm fontos tápanyaga. Forrásai: sörélesztő, tojássárgája, sütőtök, hikoridió, napraforgómag, búzakorpa és teljes értékű gabona.
Cikkünk a Manikűr és pedikűr című könyv alapján készült.

A Manikűr és pedikűr hasznos tudnivalók tára, mely betekintést enged a kéz, a láb és a köröm leggyakrabban előforduló problémáiba, és ezekre megoldást is kínál. Közérthetően, lépésről lépésre mutatja be, hogyan varázsolhatod kezedet és lábadat vonzóan ápolttá, és hogyan díszítheted alkalomhoz illően. Fedezd fel, miként őrizheted meg tested két leginkább igénybevett részének egészségét és szépségét!

Kiadja a Hajja és Fiai.
Ára 3200 forint.
A könyvet itt megrendelheted.
Ezt is szeretjük