Így vernek át a kozmetikumok címkéivel
Amikor nem azt veszed, amit akarsz
Természetes kozmetikumot vásárolni nem is olyan egyszerű.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor új kozmetikumot vásárolsz, nem árt, ha körültekintő vagy, és alaposan átolvasod a címkéken felsorolt összetevőket.

A natúr, bio- vagy éppen ökotermékek jól csengő nevei mögött ugyanis sokszor mesterséges szerek is megbújnak. Ne dőlj be a trükköknek!

Marketingfogások

A reklámszakemberek azért kapják a fizetésüket, hogy minél csábítóbb, minél figyelemfelkeltőbb eszközökkel próbálják meg a fogyasztói társadalmat elérni. Az olyan kifejezések, mint ragyogó haj vagy a ráncfeltöltő szérum csupán kispályás marketingfogásnak számítanak ahhoz képest, amit a természetesnek feltüntetett kozmetikumok kapcsán tesznek.

A jól csengő natúr, bio és öko szót szinte beleégetik a tudatalattiba, amit a megtévesztő csomagolással tovább mélyíthetnek. Gyakori, hogy a természetesnek hirdetett termékeket növényeket ábrázoló rajzokkal vagy egyéb csalóka jelzésekkel látnak el. Persze ezek a növények valóban szerves részét képezik az adott kozmetikumnak, de korántsem zárják ki a mesterséges anyagok felhasználásának lehetőségét.

Mivel nincs törvényi szabályozás arra vonatkozólag, hogy mi kerülhet natúrként a boltok polcaira, tulajdonképpen a növényi kivonatot tartalmazó kozmetikumok is futhatnak a megnevezés alatt, de ez még nem jelenti azt, hogy ezek mentesek a kémiai összetevőktől. A natúr szócska mindössze annyit takar, hogy natúr alapanyagok is találhatóak az adott kozmetikumban, de nem kizárólagosan ezek alkotják.

Jól csengő elnevezések

Sajnos akkor sem biztos, hogy sokkal előrébb vagy, ha a címkén feltüntetett összetevőket végigolvasod. A gyártók szeretnek különböző fantázianeveket használni egy-egy hatóanyag feltüntetésekor, melyből korántsem derül ki, hogy az tulajdonképpen mit is takar.

Gyakran kőolajszármazékok, parabének, illetve tartósítószerek bújnak meg az elnevezések mögött, melyek nemcsak hogy nem ápolják a bőrt, hanem egyenesen károsítják azt. Ráncosításra hajlamosítanak, sőt, hosszú távon rákkeltő hatásúak is lehetnek, ezért nem mindegy, mit kensz magadra. A kőolajszármazékok hatásairól és az elkerülendő anyagok pontos neveiről itt olvashatsz bővebben.

Vigyázz velük!

Videónk is segít abban, hogy kiszűrhesd a legkárosabb alkotótelemeket, ha új kozmetikumot vásárolsz!

Keresd az emblémát!

Németországban vezetették be először az úgynevezett BDIH emblémát, ami a bevizsgált és megbízható kozmetikumokat jelöli. Ezek a termékek szintetikus anyagok helyett kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak. Nincs bennük semmilyen illatanyag, szilikon, ásványiolaj-származék, és a tartósításukat is természetes módon oldották meg.

Ahol mégis természetazonos konzerválószereket használnak - például benzoesavakat és ezek sóit, etilésztert, szalicilt, szorbinsavakat és ezek sóit, valamint benzilalkoholt -, ott azt külön feltüntetik. A BDIH emblémával ellátott termékeket már az itthoni drogériák polcain is megtalálod, ezeket nyugodt szívvel használhatod!

Ezt is szeretjük