3 vegyület, amit nem szabadna magadra kenned

Mégis megteszed nap mint nap

A kozmetikumok hatóanyagai között akad néhány különösen káros.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Sajnos a kozmetikumok többsége korántsem olyan jótékony hatású, ahogyan azt a reklámokban hirdetik.

Arról ugyanis nem szól a fáma, hogy ezek a termékek olyan anyagoknak köszönhetik hosszú eltarthatóságukat vagy például az állagukat, melyek a bőrre és a szervezetre nézve igencsak károsak. Most lerántjuk róluk a leplet!

Parabének

A parabének a szépségipar tartósítószerei, amelyek nemcsak az arckrémekben, hanem a dezodorokban, samponokban, arc- és testápoló készítményekben és egy sor egyéb kozmetikai termékekben is előfordulnak. A szépségipar azért szereti ezeket az anyagokat, mert az előállításuk olcsó, hatékonyan lépnek fel a baktériumokkal és gombákkal szemben, ráadásul a legtöbb nő bőre jól tolerálja ezeket a mesterséges anyagokat.

Azonban egyre több kutatás világít rá, hogy parabének hatása korántsem veszélytelen. A húszas években egy mellrákkal kapcsolatos vizsgálat során az elrákosodott sejtekben parabént mutattak ki, de csak az utóbbi időben merült fel a gyanú, hogy a vegyületnek káros hatásai lehetnek. Egyes kutatók állítják, hogy a parabén az ösztrögénhez, azaz a legfontosabb női nemi hormonhoz hasonlóan viselkedik, és ezzel beavatkozik a szervezet hormonháztartásába. Mások szerint erről szó sincs, a vegyület egyszerűen lebomlik, és kiürül a szervezetből.

A Fogyasztói Termékek Európai Tudományos Bizottsága 2006-ban kimondott hivatalos álláspontja szerint a parabén veszélytelen, mégsem árt, ha elkerülöd az olyan termékeket, amelyeken az összetevők között a következő anyagok valamelyikét fedezed fel metilparabén, butilparabén, benzil, ethylparabén, isobutlyparabén.

Kőolajszármazékok

A kőolajszármazékok iránt nem véletlenül viseltetik sok nő fenntartással: egyre több szakember állítja, hogy ezek a vegyületek roncsolják a bőr szerkezetét. Megülnek a bőr felső hámrétegén, nem szívódnak be, de maradéktalanul eltávolítani sem lehet őket, ennek köszönhetően a bőr pórusai eltömődnek, pattanások és aknék jelennek meg rajta. Ugyanakkor a kőolajszármazékoknak a ráncok megjelenésében is szerepük van.

A bőr - mint a legnagyobb kiválasztó szerv - képes arra, hogy a szervezetből távozó méreganyagokat semlegesítse, csakhogy a kőolajszármazékok ezt megakadályozzák. A méreg megreked a mélyebb hámrétegekben, lelassítja a sejtfejlődést és megszünteti a bőr védekezőképességét, ezek együttese pedig a bőr rugalmasságának megszűnéséhez és a ráncok megjelenéséhez vezethet.

A bőr szárazzá és dehidratálttá válhat, amin a krémezés sem segít, hiszen ezzel még több káros vegyület ül meg a felszínén. A legjobb tehát, ha olyan kozmetikumokat vásárolsz, amelyek a következő anyagoktól mentesek: vaseline, paraffinum liquidum, mineral oil, microcristallina wax.

Óvakodj!

Videónk is segít abban, hogy ki tudd szűrni a káros anyagokat a kozmetikumokból. Nézd meg, mire kell ügyelni!

Triclosan

A triclosan neve talán nem hangzik annyira ismerősen, mint a parabéneké vagy a kőolajszármazékoké, mégis valószínűsíthető, hogy szinte minden otthon fellelhető kozmetikumodnak alkotóeleme ez a vegyület. Ez ugyanis szintén kedvelt szépségápolási tartósítószer, nemcsak krémekben, hanem fogkrémekben, szappanokban és lábápolókban is jelen van.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A triclosan azonban nagyon káros, mi több, mérgező a szervezetre nézve, ugyanis anilint állít elő, ami a bőrön és a nyálkahártyán keresztül beivódik a szervezetbe, és károsítja a bőr természetes védekezőképességét, a száj élőflóráját, az emésztést és a májat is. Hiába fertőtlenítő jellege, többet árt, mint használ.

Bár az Európai Unió egyértelműen a környezetszennyező kategóriába sorolja a vegyületet, a szépségiparból mégsem űzték ki egyelőre, ugyanis jócskán megnöveli a kozmetikumok eltarthatóságát. Tehát két lehetőséged van, ha elkerülnéd triclosant: vagy alaposan elolvasod egy-egy termék összetevőinek listáját, vagy olyan természetes, adalékanyagok nélküli kozmetikumokat vásárolsz, amelyeknek a szavatossága nem rúg évekre.

Ezt is szeretjük