Többet nem evett tejtermékeket, aztán valami fura dolog történt a bőrével
Hihetetlen változás következett be
Néhány hét után már látszik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehetséges, hogy nem vagy laktózérzékeny, ám a tejtermékek ennek ellenére is lehetnek olyan hatással az arcbőrödre, amit inkább szeretnél elkerülni. Ha aknéról, gyulladásról és ráncokról van szó, könnyen lehet, hogy a tej is a probléma komplex hátterének egy fontos eleme.

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, mely pontosan tükrözi, mi zajlik belül, így a belső irritáció és gyulladás kívül is megmutatkozik. A tejnek kitett emésztés pedig könnyen képes gyulladásos választ aktiválni az immunrendszerben.

A tejtermékek és az akné

Sajnos a tejtermékek nagyon könnyen okozhatnak mitesszereket, még akkor is, ha fűvel táplált, organikus, borjút szoptató tehenektől származnak.

Ennek hátterében a tehenek hormonjai állnak, amelyek mindenképpen belekerülnek a tejbe, és az emberi szervezetben a férfihormonokat serkentik, melyek szorosan kapcsolódnak az akné megjelenéséhez.

Ezt tudományos kutatás is igazolja. Ez az értékelés például 21 tanulmányt összegzett, melyek kimutatták, hogy a tehéntej fogyasztása összefügg az akné megjelenésének gyakoriságával, illetve súlyosságával.

Ráncosodás a tejtől?

A tej korai öregedést okozó hatásának azok is ki vannak téve, akiknél ez a táplálék nem okoz pattanásokat és mitesszereket.

Ha idő előtt ráncokat tapasztalsz az arcodon, ne csak ránctalanítókat és bőrápolókat próbálj ki. A tejmentes táplálkozás segíthet lassítani a folyamatot. Amikor a szervezeted nincs folyamatosan kitéve a hormonok és a növekedést serkentő anyagok hatásának, akkor a gyulladás és az öregedést okozó oxidáció is lassul.

Bőrirritáció a tej hatására

A tej fogyasztását azonban nem csak ezek miatt lehet érdemes csökkentened. Ha tapasztaltál már gyulladásos bőrbetegségeket, mint az ekcéma, ugyancsak fontos odafigyelned az étrendedre.

Az ilyen betegségekre való hajlam esetében az immunrendszer részéről adott legkisebb gyulladásos válasz is a bőrön újból feltűnő betegséggel párosulhat. Ez megjelenhet rövid ideig látható vörös foltok vagy megvastagodott, állandó gyulladásban lévő bőr formájában. Ilyenkor - akár orvos segítségével - próbáld felkutatni gyulladás forrását!

Mivel helyettesítheted a tejet?

Érthető, ha pusztán emiatt nem szeretnéd kiiktatni az összes tejterméket az étrendedből, ám nem árt a mennyiséget nagyon erősen visszafogni, ha folyamatosan a fent említett problémákkal küzdesz.

Ha a tej helyett keresel alternatívákat, kipróbálhatod például a házilag is elkészíthető magtejeket, melyek egészséges zsírforrásként, hormontartalom nélkül pótolják azt.

Ezek közül leginkább a kókusztej ajánlott, mely zsír- és E-vitamin-tartalma révén segít egészséges sejtfalat, ezáltal pedig egészségesebb bőrsejteket létrehozni.

Ezt is szeretjük