Piros, gyulladt, berepedezett szájzug: 5 ok a háttérben a cukorbetegségtől a tápanyaghiányig

A szájzug gyulladása sokakat érint, nem csak esztétikai probléma, hiánybetegségre is felhívhatja a figyelmet.

szájzug berepedése
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az életük során sokan szenvednek a szájzug kisebesedésétől, gyulladásától, de jellemzően bosszantó esztétikai problémaként tekintenek rá, és abban reménykednek, hogy csak a hideg levegő, illetve a bőrszárazság okozza, így pedig bőven elég rá az ajakápoló készítmények használata. 

Bár nem súlyos eltérésről van szó, időnként kifejezetten fájdalmas és zavaró lehet, akár az evést is akadályozhatja. Az is elmondható róla, hogy általában nem múlik el  könnyen, valamint vissza-visszatérővé is válhat. A probléma jól kezelhető, ehhez viszont nem árt tudni a hátterében meghúzódó okot.

Mi okozza a szájzug gyulladását?

A szájzugi gyulladás (cheilitis angularis) gyulladásos betegség, ami az ajkak egyik vagy mindkét oldalán jelentkezik, a szájzugban. Az itt található hámréteg elvékonyodik, kiszárad és berepedezik, a száraz részek gyakran le is válnak. A szájzugban a bőr gyulladt, pirosas, olykor duzzadt és hólyagos, esetenként a repedések olyan mélyek lehetnek, hogy vérzések is kialakulhatnak.

A fájdalom mellett viszketés jelentkezhet, és rossz szájíz is előfordulhat. Súlyos esetben kifejezetten nehézkes a száj nyitása, így az evés is, ami különböző tápanyaghiányokhoz vezethet. A jelenség hátterében a következő okok rejtőzhetnek.

Gombás fertőzés: a szájzugban összegyűlő nyál ideális táptalajt jelent a különféle gombák, leggyakrabban Candida szaporodásához. A gombás fertőzés a szájzugi gyulladás legjellemzőbb oka.

Tápanyaghiányok: a vitaminok és ásványi anyagok hiánya változatos bőrtünetekben nyilvánulhat meg. A cheilitis angularis sokszor B-vitamin, főleg a B2, vagyis a riboflavin, illetve a cink és a vas nem kielégítő szintje miatt jön létre. 

Betegségek: egyes betegségek is növelhetik a probléma kialakulásának valószínűségét, így a cukorbetegség, a gyulladásos kórképek, például a Crohn-betegség, a vérszegénység, valamint a szem- és szájszárazsággal járó Sjögren-szindróma. Az immunhiányos állapotok és a daganatos megbetegedések is ide sorolhatók. 

Gyógyszerek szedése: az antibiotikumok, illetve a kortikoszteroidok szedése hozzájárulhat a szájzugi gyulladás létrejöttéhez. 

Egyéb hajlamosító tényezők: a dohányzás, a fogszabályzó-viselés, a különböző fogproblémák a további hajlamosító tényezők között szerepelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A diabéteszre gyakran épp a jelentéktelennek tűnő bőrpanaszok hívhatják fel a figyelmet. A bőrszárazság, a viszketés, a lassabb sebgyógyulás mind a cukorbetegség kísérőtünetei lehetnek. Kezelés híján a betegek vércukra olykor kifejezetten magas lehet, ez pedig kedves a gombás fertőzések kialakulásának. A diabétesz ráadásul az immunrendszer teljesítményét is ronthatja, ami nehezítheti a különböző fertőzések leküzdését. 

Hogyan kezelhető?

A probléma megállapítása és a terápia előírása orvosi kompetencia. Szükség lehet az alapbetegség kezelésére, a fertőzés megszüntetésére és a terület szárazon tartására.

Az érintettek gyakran nyalogatással próbálják enyhíteni a tüneteiket, ez azonban inkább árt, mintsem használ, nehezíti a gyógyulást. A szakemberek általában gomba- vagy baktériumellenes hatóanyaggal rendelkező kenőcsöt írnak fel, attól függően, hogy mi okozza a tünetet. 

Miért jelennek meg pattanások a száj környékén?

Ha a száj környékén tűnnek fel a pattanások, a legtöbben valószínűleg hormonális okokra, például a női ciklus változásaira, a menopauzára, esetleg policisztás ovárium szindrómára gondolnak. És bár ezek valóban kiválthatják őket, számos egyéb tényező is megbújhat a háttérben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük