Nagyon kellemetlen a hiperkeratózis - Fertőzés is okozhatja a bőr megvastagodását
A bőr megvastagodása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi probléma is lehet.

bősvatagodás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal.

A problémának számos megjelenési formája létezik az ekcémától a szemölcsig, így dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett. 

Mi okozza a bőr megvastagodását?

Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értik, más szóval azt, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szarunak a keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában. A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg.

bősvatagodás4
Fotó: mheim3011 / Getty Images Hungary

Van a nyomás okozta hiperkeratosis, a túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatás, gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ez akkor történik, amikor a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben észlelhető a bőrkeményedés - hétköznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.

bősvatagodás2
Fotó: ArveBettum / Getty Images Hungary

A nem nyomás okozta hiperkeratosis esetében nincs külső irritáció, a szakértők ezt egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredményei öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs, a verruca vulgaris.

Más bőrbetegségekkel együtt jelentkezhet

A hiperkeratosis megjelenhet számos bőrgyógyászati kórképben - az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása. Ezenkívül természetesen még számos bőrbetegségben előfordulhat hiperkeratosis tünetként, amelynek azonosítása bőrgyógyász feladata. 

Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

- A páciens első és legfontosabb teendője, hogy szakorvoshoz forduljon, ha bármilyen változást tapasztal a bőrén. A hiperkeratosis csak néhány formájánál jelentkezik fájdalom, így bizonyos bőrkeményedéseknél, szemölcsöknél, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária.

bősvatagodás3
Fotó: CherriesJD / Getty Images Hungary

- Természetesen a kezelésről csak a diagnózis birtokában lehet dönteni, tudnunk kell, pontosan mi áll a bőr megvastagodása mögött. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik, vagy csak esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos vagy lézerkéssel való roncsolás és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg. Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, szükséges lehet biopszia végzése, vagyis egy olyan mintavétel, amely során szövettani elemzés történik.

Sokat lehet tenni a megelőzés érdekében

  • Érdemes kényelmes, jól illeszkedő cipőt vagy akár talpbetétet viselni a bőrkeményedések, tyúkszem kialakulásának megelőzése végett.
  • Szükség lehet esetleges ortopédiai szakvizsgálatra, gyógycipő viselésére.
  • Nem ajánlott mezítláb járkálni olyan helyeken, ahol gombás fertőzést lehet összeszedni, mint például az uszodák, strandok, tornatermek, zuhanyzók.
GettyImages-873195492
Fotó: Emmeci74 / Getty Images Hungary
  • Aki hajlamos ekcémára, lehetőleg kerülje az illatosított kozmetikai termékeket, erős kemikáliákat, az extrém hideg vagy meleg hőmérsékletet, a száraz levegőjű helyiségeket.
  • Fontos a bőr megfelelő hidratálása, lehetőleg bőrgyógyász által ajánlott mosakodókkal és testápolókkal.
  • Már az első napsugaraknál és a téli napsütésben is ajánlott napvédő termékeket használni minden fedetlen testrészen.
  • Lehetőség szerint természetes anyagú, nedvszívó ruhadarabokat érdemes választani, amelyekben a lehető legjobban elkerülhető a tartós izzadás.

Ekcéma vagy bőrrák? Nem mindegy, hogy néz ki a folt a bőrön

Félelmetes, ha egy új folt jelenik meg a bőrön, de nem mindig veszélyes.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük