A száj környékén megjelenő pattanások 4 legfőbb oka: nem csak hormonális változások miatt jelentkeznek
Ha mindig az ajkaid környékén tűnnek fel a pattanások, érdemes átgondolni, mi okozhatja őket. A leggyakrabban ezek a tényezők állnak a háttérben.

pattanas cover 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időnként szinte mindenkinél felbukkan egy-két pattanás, sokszor még felnőttkorban is. Ez teljesen természetes jelenség, azonban ha a pöttyök mindig újra és újra megjelennek, ráadásul ugyanazon a területen, érdemes átgondolni azt is, hogy mi okozhatja őket.

Ha a száj környékén tűnnek fel, a legtöbben valószínűleg hormonális okokra, például a női ciklus változásaira, a menopauzára, esetleg policisztás ovárium szindrómára gondolnak. És bár ezek valóban kiválthatják őket, számos egyéb tényező is megbújhat a háttérben.

Túlzott cukor- és keményítőfogyasztás

Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász hangsúlyozta, gyakran a túlzott cukor-, illetve keményítőfogyasztás okozhat pattanásokat a száj körül. Ezek hatására a vércukorszint megemelkedik, ami gyulladásos folyamatokat is elindíthat a szervezetben, nem beszélve arról, hogy megingathatja a hormonrendszer egyensúlyát. A szakértők szerint a cukorból a nők számára napi 25 gramm, azaz hat teáskanál a megengedett mennyiség, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ezt ne lépd túl, ha gyönyörű, egészséges bőrre vágysz.

Az arccal érintkező tárgyak is okozhatják

A rendszeresen a bőrrel érintkező tárgyak is állhatnak a probléma hátterében. A telefonon és a párnán például hamar felgyülemlenek az olajok, zsírok, szennyeződések, sminkmaradványok és baktériumok, melyek az arcra visszajutva gyulladásokat okoznak. Ajánlott őket rendszeresen tisztítani: a mobilt áttörölheted például nedves fertőtlenítőkendővel, míg a párnahuzatot legalább hetente cseréld le, vagy mosd ki 60-90 fokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor egy termék a ludas

Azt is érdemes átgondolni, hogy melyek azok a szépségápolási termékek, amelyek rendszeresen hozzáérnek az ajkaidhoz. Az ajakbalzsamok például eltömíthetik a pórusokat, és okozhatnak pattanásokat, de akár egyes fogkrémek összetevői - például a sodium laureth sulfate - miatt is létrejöhetnek a pöttyök. Ha gyakran tapasztalsz bőrproblémákat ezen a területen, váltsd le őket, és nézd meg, tapasztalsz-e változást.

Zsírok, olajok az ételekből

Az evés közben az ajkakkal érintkező zsírok és olajok is okozhatnak pöttyöket, mivel megtapadnak a bőrön, és eltömítik a pórusokat. A legjobb, ha az étkezés után minél hamarabb áttörlöd a szádat és a szájkörnyéket, hogy megszabadulj az ételek okozta szennyeződésektől. 

Ha úgy érzed, mindent kipróbáltál, a pattanások mégsem múlnak, érdemes bőrgyógyászhoz fordulnod, aki fényt deríthet az egyéb, háttérben húzódó problémákra.

Az alkoholmegvonás hatása a bőrre

Az alkohol növeli a káros szabad gyökök mennyiségét, sőt dehidratációt és gyulladásokat is okozhat. Leggyakoribb következményei közé tartoznak a pattanások, valamint a bőr zsírosodása is. Amerley Ollennu is hasonló gondokkal küzdött, és nem tudott megszabadulni a zavaró pöttyöktől. Ám eszébe jutott, hogy egy időben sokkal szebb volt az arca, mint valaha. Ez pedig akkor volt, amikor teljesen megvonta magától az alkoholt. A fiatal nő ezért elhatározta, hogy egy teljes hónapig nem iszik majd alkoholt, hogy megnézze, mi történik így az arcával, valóban ez okozta-e a pöttyöket. A változást hétről hétre képeken dokumentálta.

Ezt is szeretjük