Erre ügyelj sminkeléskor, ha szemüveget vagy kontaktlencsét hordasz - Durva következményei lehetnek, ha nem figyelsz
Kellemetlen problémákat okozhat a smink azoknak, akik szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek.

szem smink
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valakinek nem jó a látása, nem könnyű elkészítenie a sminkjét. A szemüveg és a kontaktlencse sok nehézséget okozhat az arc, de főleg a szemek kifestése közben. Ezért van néhány dolog, melyre ajánlott, és néhány, melyre mindenképpen figyelni kell a készülődés során.

Mátyás Dóra, a Budai Szemészeti Központ diplomás optometristája mondta el, mire kell ügyelni, hogy elkerüld a kellemetlen következményeket, többek közt az irritációt, a pirosságot, a gyulladást és a fertőzéseket.

Sminkelés kontaktlencsével

A szakértő hangsúlyozta, a kontaktlencséseknek a fertőzésveszéllyel kell a leggyakrabban szembenézniük. Fontos, hogy a sminkelésnek akkor álljanak neki, amikor már bent vannak a lencsék a szemben, így ugyanis elkerülhető, hogy festékfoszlányok kerüljenek rájuk a behelyezéskor. A szemceruzával a szempillák fölött javasolt kihúzni a szemet, nem pedig a szemhéj vagy a szempillák belső vonalán.

Szintén jól védhető a szem, ha a szempillaspirált nem a szempillák tövénél kezded felvinni, hanem a pillák közepétől. Ha a szempillákon belül fested a szemedet, a Meibon-mirigy eltömődik, ami a könny egyik legfontosabb összetevőjét termeli, ez pedig elengedhetetlen az egészséges szemhez. Természetesen, ha a szemben fájdalmat érzel, vagy bedagadt, vörös, irritált, semmiképp nem szabad sminkelni, sem kontaktlencsét hordani.

- Ha az irritált, vörös szemet sminkeljük, a diszkomfort érzése sokkal erősebb lehet, sőt, akár be is gyulladhat a szem, ezzel komolyabb fájdalmakat és problémákat okozva - mondja a szakember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szemfestés szemüvegben

Akik szemüveget hordanak, jól tudják, mennyire nehéz elkészíteni a sminket, hiszen a lencse optikailag felnagyítja vagy épp zsugorítja a szemet, a keret árnyékot vet az arcra és az orra, arról nem beszélve, hogy az alapozó nyomot hagy a szemüvegen. Nem egyszerű, ha erős dioptriájú darabot hord az ember, ekkor komoly kihívás lehet egy szemfestés vagy alapozás. Mivel a szemüveg kerete árnyékot vet az arcra, érdemes a világosabb alapozók közül válogatni, és előnyben részesíteni a por állagú készítményeket, melyek nem hagynak nyomot a szemüvegen.

Egész más technikával kell sminkelnie annak, aki távollátó, hisz a pluszos lencse felnagyítja a szemeket, mint annak, aki rövidlátó, és inkább kisebbnek tűnnek a szemei a lencsén át. A szemüveg hajlamos felnagyítani a sminkhibákat, és az elkent szemceruza, az összeragadt szempilla is jobban látszik.

Sminklemosás nélkül tilos lefeküdni

Nemcsak sminkelés közben, hanem a festékek eltávolításakor is fontos betartani a szabályokat, és nem csak azoknak, akik szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak. 

- Csukott szemmel nem károsítja a szemet a szemfestéklemosó, arra viszont minden terméknél fokozottan figyelni kell, hogy ne kerüljön a szembe. Fontos, hogy éjszakára a festéket minden alkalommal lemossuk, mert a szempilla tövénél lévő mirigyeket eltömítheti, és nem tud ürülni a váladék, ami a könnytermelés alapvető feltétele - hívja fel a figyelmet a szakértő. A termékek szavatossági idejére is ügyelni kell, mivel ezek a szem mellett a szem körüli bőrre is káros hatással lehetnek.

A profi smink hatása

A következő nők a sminkes munkája után a tükörbe nézve teljesen ledöbbentek az eredménytől. Megörökítették a natúr arcukat és a make-up utáni eredményt is, a különbség pedig szinte hihetetlen. Előtte-utána képeken mutatták meg a változást.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük