Tilos ennél tovább használni a sminkeket a bőrgyógyász szerint: súlyos következményei lesznek
Számos bőrproblémát okozhat, ha ennél hosszabb ideig használod őket.

sminkelo  no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sminktermékek lejárati idejét nem sokan nézik meg. Gyakori tévhit ugyanis, hogy nem romlanak meg, lehet őket addig használni, amíg el nem fogynak, esetleg be nem száradnak, például alapozó esetén.

Valójában azonban nem csupán a törvényi szabályozások miatt szerepel rajtuk a szavatosság. Mindegyik termék esetén megvan az az idő, ameddig biztonságosan alkalmazható. A bőrgyógyász ráadásul elmondta, hogy néha jóval a lejárati idő előtt érdemes lecserélni őket, ha nem akar az ember kellemetlen bőrgondokkal küzdeni.

Baktériumok és penész a kencében

Nikki Fontaine sminkmester, aki a leghíresebb sztárokkal dolgozik együtt, elárulta, hogy, bár kívülről gyakran nem látszik, belülről igencsak problémásak lehetnek a régóta használt kencék. A tubusokba könnyedén bekerülnek a baktériumok, melyek a nem megfelelő tisztítás és a túl hosszú ideig tartó alkalmazás esetén elszaporodnak, és súlyos károkat tesznek a bőrben. Sőt, a termékekben gyakran a penészesedés folyamata is elindul anélkül, hogy bárki észrevenné.

Roberta Del Campo bőrgyógyász hozzátette, a penész számára igen kedvező környezetnek számítanak a meleg helyen lévő, belül nedves, könnyen bepárásodó tubusok, mint például a folyékony alapozók, a korrektorok vagy akár az arcmaszkok, a tonikok, de a többi sminkben, krémben is számos baktérium rejtőzhet. Ezek pedig eltömítik a pórusokat, irritációt, allergiás reakciókat és gyulladt pattanásokat is okozhatnak az arcon. Sokan nem is sejtik, hogy ezért küzdenek állandó bőrproblémákkal.

Mit mennyi ideig használhatsz?

Carly Porter szépségszakértő hozzátette, hogy ezek megelőzése érdekében mindig sötét, hűvös helyen kell tartani a kencéket és a sminkeket, valamint fontos letörölgeti, lemosni őket rendszeresen. És, ami még lényeges: mindegyiknek megvan a saját, valós lejárati ideje, és nem feltétlenül egyezik azzal, amit a dobozon látsz. Az alapozókat 12-18 hónapig használhatod maximum a megfelelő takarítás és tárolás mellett, ahogyan a púdereket is, ám utóbbi esetén ajánlott kidobni őket, ha megváltozna az árnyalatuk. A folyékony rúzsoktól, szájfényektől hat hónap után szabadulj meg, de a szemhéjtusok akár két évig is bírják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A maszkokat három hónapig kenheted fel biztonsággal, a pattanás elleni termékeket négy-hat hónapig használhatod, a tonikokat pedig 6-12 hónapon keresztül. Az arctisztítók, a krémek, a hámlasztók és az ajakbalzsamok valós szavatossága a szakértők szerint egy év, míg a maszkoké kettő. Persze, mindez a rendszeres tisztítás mellett érvényes, és a felbontás után.

Képeken a profi smink hatalma

A következő nők a sminkes munkája után a tükörbe nézve teljesen ledöbbentek az eredménytől. Megörökítették a natúr arcukat és a make-up utáni eredményt is, a különbség pedig szinte hihetetlen. A következő képek közül néhányról biztosan nem mondanád meg, hogy ugyanaz a személy szerepel rajtuk.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük