A gyulladáscsökkentő rózsavíz 4 áldásos hatása: miért érdemes naponta használni?
A rózsavíztől látványosan üdébbé válik az arc, aki teheti, használja naponta, mert megéri.

rózsavíz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rózsát már évezredek óta használják különböző gyógyászati és szépségápolási célokra, de a középkorban vált igazán népszerűvé. Parfümökbe, különböző étel- és italkészítményekbe és kozmetikai szerekbe is került az értékes növény kivonatából.

A rózsaszirmokból készült rózsavíz különösen jó hatással bír a bőrre. Ezt a boltokban is beszerezheted, de akár otthon is elkészítheted. Megéri naponta használni például a reggeli vizes arcmosás helyett, hiszen meghálálja az arcbőr.

A rózsavíz nyugtatja a bőrt

A rózsavíz tartalmazza a rózsa szirmaiból kinyert értékes olajokat, amik gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Külsőleg használva bizonyítottan nyugtatja a bőrt, enyhíti a bőrszárazság, ekcéma vagy a rosacea tüneteit is.

GettyImages-186830150
Fotó: Vesnaandjic / Getty Images Hungary

A bőrpír ellen is beválik

A rózsavíz még az arcszínre is jótékony hatással van, nem csoda, hogy már évezredek óta használják a szépségápolás terén. Antibakteriális tulajdonságának köszönhetően redukálja a pattanásokat, miközben egy 2011-es kutatásból kiderült, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyaga enyhíti a bőrpírt, és az ödémás, felpuffadt területeket lelohasztja.

Sebgyógyító és anti-aging hatás

Fertőtlenítő hatású, és elősegíti a sebgyógyulást. Különböző égési vagy vágási sérüléseknél tisztítja a sebeket, ennek hatására pedig azok nemcsak gyorsabban, hanem szebben is hegesednek be.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rózsaolajnak bizonyítottan ránctalanító, öregedésgátló hatása van. Ezt a rózsavíz is tartalmazza, így rendszeres alkalmazása segíthet a bőr ruganyosságának megőrzésében és a ráncok csökkentésében.

Rózsavíz készítése otthon

A rózsavizet otthon is könnyedén elkészítheted. Fogj 5-6 fej rózsát, és szedd le a szirmaikat, majd szórd bele őket egy nagyobb fémedénybe. Ezután önts rájuk annyi desztillált vizet, ami ellepi őket - ha épp nincs otthon, sima csapvíz is megteszi, csak előtte forrald fel. Helyezz egy alacsonyabb, kisebb edényt a rózsákra, ami nem csak abban segít, hogy a víz alatt maradjanak a szirmok, hanem ebbe fog belecsöpögni majd az értékes, kicsapódott rózsavíz.

GettyImages-1210350097
Fotó: Zulfiska / Getty Images Hungary

Végezetül a nagyobbik fémedény tetejére, amiben most már benne vannak a rózsaszirmok, rajtuk pedig egy kisebb edény, tedd fejjel lefelé a fedőjét, és helyezz rá egy jéggel teli jégkockatartót vagy egy fagyasztóból elővett mirelitet, amit épp kiolvasztanál. Ez után a rózsavíz ki fog csapódni a lefelé fordított fedőn, és belecsöpög a kis lábosba. Ha kihűlt, már használhatod is, jól zárható üvegben tárold a hűtőben, maximum három hónapig áll el.

Így használd arcpakolásként a bőrbarát fűszereket

Az otthon fellelhető fűszerek arcbőröd szépségéhez is hozzájárulhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük