Az 1950-es évek híres pin-up-modelljének megrázó története: Bettie Page 10 évet töltött elmegyógyintézetben

Bettie Page számára az 1955-ös Playboy-szereplése hozta meg a világsikert, de a róla készült erotikus fotók hatalmas port kavartak. A botrány nagyon megviselte a modellt.

bettie page cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyönyörű Bettie Page a 20. század legtöbbet fotózott modellje lett, élete azonban távol állt a tökéletestől. Gyermekkorában molesztálták, egy bírósági ügyet követően pedig súlyosan megromlott a mentális állapota.

A híres pin-up-lány számos kórházi kezelésen túlesett, tíz évet töltött elmegyógyintézetben, de 1992-es szabadulása után újra felfedezte a világ, és ismét ismert sztár lett.

Bántalmazott kislányból lett szexikon

1923-ban született az amerikai Tennessee állambeli Nashville-ben, öt testvére volt. Rossz anyagi körülmények közt éltek, szerelő apja alig tudta eltartani a családot. A lány tízéves volt, amikor szülei elváltak, ezt követően árvaházba került két nővérével együtt. Felnőttként elmesélte, hogy apja rendszeresen molesztálta őt, ám mivel nem volt más választása, később hazaköltözött hozzá.

A gimnáziumot kiváló eredményekkel végezte el, 1943-ban leérettségizett, és hozzáment párjához, Billy Nealhez, majd San Franciscóba költöztek. Mellékállásban modellkedett, főállásban pedig titkárnőként dolgozott. Filmes karrierbe akart kezdeni, de megbukott a válogatáson, mert hűséges maradt férjéhez. Később azt nyilatkozta: nem bánja, ha le kell feküdnie valakihez ahhoz, hogy előreléphessen karrierjében, de nem fog mindenkivel ágyba bújni.

Az ’50-es évek híres pin-up-modelljévé vált

1947-ben elvált erőszakos férjétől, majd New Yorkba költözött. Itt találkozott Jerry Tibbsszel, aki megváltoztatta az életét. Az amatőr fotósként is dolgozó rendőr 1949-ben szúrta ki a fiatal nőt egy strandon, és rábeszélte, hogy álljon modellt neki egy meztelen fotózáshoz. Állítólag neki köszönheti ikonikussá vált frufruját is, ugyanis ő javasolta Bettie-nek, hogy változtassa meg középen elválasztott frizuráját.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyönyörű nő képei hatalmas sikert arattak, gyorsan keresett modell lett. Hamarosan olyan híres magazinokban jelent meg fotója, mint a Wink és a Flirt, de az igazi áttörést az 1955-ös Playboy-szereplése hozta meg számára. Nem sokkal később már ő lett az ’50-es évek egyik legnépszerűbb, legismertebb pin-up-lánya. Felfigyelt rá a pin-up-királyként is emlegetett Irving Klaw, aki fétisfotóiról volt híres. Bettie Page-ről is készített merész képeket, illetve filmeket, és szétküldte őket az egész országban, a felvételek azonban nem arattak osztatlan sikert. Estes Kefauver szenátor megalázónak tartotta őket, és úgy vélte, rossz hatással vannak az emberekre. Létrehozott egy fiatalkori bűnözéssel foglalkozó albizottságot, és azzal vádolta a fotóst, valamint Bettie-t, hogy a fotók egy férfi fiának öngyilkosságához vezettek. A modellt és a fotóst is beidézték a bíróságra, a nőt pedig borzalmasan megviselte az egész eset, így végül 1957-ben, 34 évesen visszavonult. Floridába költözött, és a vallás felé fordult.

Mentális állapota miatt kórházi kezelésre szorult

Még kétszer férjhez ment, harmadik esküvőjére 1967-ben került sor. Időközben azonban mentális állapota folyamatosan romlott: depresszióba zuhant, hangulatingadozásokkal és dühkitörésekkel küzdött, és egyre erőszakosabbá vált. 1972-ben késsel kényszerítette férjét és annak gyermekeit, hogy imádkozzanak Jézushoz, majd önként bevonult a Jackson Memorial Kórházba egy négy hónapos kezelésre. 1978-as válásukat követően visszatért Kaliforniába, ám bátyja közelsége sem javított az egészségi állapotán.

Egy vita során késsel fenyegetett egy házvezetőnőt, így kórházi kezelésre fogták húsz hónapra, majd miután kiengedték, újra késsel támadt egy asszonyra, akit ekkor már több helyen megsebesített, és állítólag levágta az egyik ujját is. Bettie Page-et tíz évre egy elmegyógyintézetbe küldték, de 1992-ben kiengedték.

Közben a ’80-as, ’90-es években a világ újra felfedezte az ’50-es évek pin-up-ikonját, David Stevens pedig a The Rocketeer című képregényben róla formálta meg a főszereplő barátnőjét. A divattervezők is inspirálódtak megjelenéséből, hamarosan pedig már Bettie Page-es kártyákat, akciófigurákat, pólókat és ételtároló dobozokat is lehetett kapni. A modell igazi reneszánszát élte, a jogdíjakkal pénzhez jutott, és újra híres lett, önéletrajzi könyve is megjelent. Végül 2018 decemberében tüdőgyulladással kórházba szállították, és néhány nappal később elhunyt szívrohamban.

Ő volt Amerika első szupermodellje

Audrey Munsont Amerika első szupermodelljeként tartják számon, nevét manapság mégis igen kevesen hallották - sajnos nem véletlenül. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, és hatalmas sikereket ért el, élete azonban hamar tragikus fordulatot vett. A Miss Manhattanként is emlegetett szépséget negyvenéves korában elmegyógyintézetbe zárták, és egészen 104 éves korában bekövetkezett haláláig itt ápolták.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük