Ezért alakulnak ki pattanások a háton - Nemcsak a ruha, betegség is okozhatja
Ha nem akarnak elmúlni a pöttyök a háton, érdemes utánajárni az okoknak, mert szervi problémát is jelezhetnek.

noi hat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pattanások sokszor nem csupán zavaró esztétikai gondok, hanem bizonyos betegségek, rendellenességek mutatói is. Ha ugyanis a zavaró puklik állandóan ugyanazon a helyen jelennek meg felnőttkorban, és csak nehezen vagy egyáltalán nem tud tőlük valaki megszabadulni, akkor valószínűleg nemcsak külső tényezők állnak a hátterükben.

Az állon megjelenő pöttyök méhet és petefészket érintő problémákra figyelmeztetnek, míg a fenéken újra és újra felbukkanó pattanások a túlzott stresszt és a hormonális egyensúly felbomlását mutathatják. És a háton éktelenkedő puklik oka sem feltétlenül csak a rossz öltözködés.

Pattanások a háton: mi okozza őket?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a pattanásos hát kialakulásának hátterében leginkább a műszálas vagy túl szűk ruhadarabok állnak, melyek irritálják a bőrt, vagy elősegítik az izzadást, és nem engedik szellőzni a testfelületet. Természetesen ez is okozhatja a pöttyöket, ezért érdemes inkább a kényelmes, pamut darabokra szavazni, de az igazság az, hogy a nem múló, makacs pattanások mögött valószínűleg nem öltözködésbeli hiba lapul.

pattanas hat FB

Kevesen tudják, de, ha ezen a területen bukkannak fel, az emésztőrendszeri problémákra enged következtetni. Leginkább a belek és a máj túlterheltségét jelzik: a felhalmozódott káros anyagok és a sok nehezen emészthető, zsíros étel fogyasztása okozhat ilyen tüneteket. De előfordulhat, hogy a nem megfelelő táplálkozás, esetleg egy konkrét élelmiszer vagy ételintolerancia felelős a jelenségért.

Ezenkívül a hormonális problémák, köztük a sok nőt érintő policisztás ovárium szindróma - PCOS -, illetve az androgén hormonok túlsúlyba kerülése miatt is létrejöhetnek pattanások a háton. Mindenképpen érdemes utánajárni az okoknak, ha nem akarnak rövidebb időn belül elmúlni, mielőtt komolyabbá válik a probléma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehetsz ellenük?

Az orvos felkeresése mellett a piros foltok enyhítésére van néhány megoldás, ami otthon is bevethető, de csupán mellékes kezelésként. Érdemes átdörzsölni a területet olajmentes vagy szalicilsavval gazdagított testradírral. Ez segít megszabadulni a felesleges hámsejtektől és faggyútól, kitisztítja a pórusokat, és megszüntetheti, valamint megelőzheti az eltömődésüket. De az arctonikok és a hasonló problémákra kifejlesztett arctisztítók szintén meghozhatják a várt eredményt.

Ezt is szeretjük